podle nové kuchařky Dity Pecháčkové.
Už včera jsem avizovala na Instagramu a Facebooku dnešní sladké pečení, ale než se k němu dostanu, tak nejdřív musím napsat, že kniha je nádherná. Je ještě krásnější než ta první. Po grafické stránce nemá chybu (opět Zuzana Lednická a studio Najbrt) a hlavně ty fotky od Jiřího Turka! Krása nesmírná! Já jsem si ji vlastně koupila kvůli nim. Fotografie jsou v obrazových knihách u mě na prvním místě, takže i kuchařky kupuju ne podle toho, jaké jsou v ní recepty (i když samo taky ... :), ale hlavně podle fotografií, které se mi musí líbit. V knize jsou i hezky napsané příběhy z různých období Ditina života, které jsou doprovázené fotografickými vzpomínkami zřejmě z rodinného alba.
Protože je období jahod a také rebarbory, kterou mě zásobuje můj milý soused, tak jsem jako první z kuchařky vyzkoušela Rebarborové řezy. Nejdřív musím podotknout, že si recepty většinou upravuju podle sebe, protože, jak říká náš nejvíc oblíbený kuchař Jamie Oliver - používejte u vaření mozek, když se vám něco nezdá!, tak já se snažím používat selský rozum a taky se ovšem řídím stavem našich zásob. Do tohoto receptu jsem tentokrát neměla hladkou mouku, kterou Dita použila, takže jsem dala polohrubou. Jinak jsem se receptu celkem držela až na to, že vážím zásadně hrníčkem. Ale pro přesnost vkládám ingredience stejně, jako jsou uvedené v knize.
Na těsto:
180 g hladké mouky
150 g ovesných vloček
200 g tmavého cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
170 g másla
Na náplň:
200 g nakrájené rebarbory
250 g nakrájených jahod
1 lžíce citronové šťávy
100 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
Z ingrediencí na těsto se vlastně udělá drobenka, Hrnek a půl se pak dá stranou, zbytek těsta se vtlačí na dno vymazané formy (rozměry 26x36). Na těsto se rozetře náplň - rebarbora, jahody, cukr, citronová šťáva a škrob se za stálého míchání přivedou k varu a vaří se cca minutu až zhoustne. Na náplň se nasype drobenka a koláč se dá na 35 minut péct do předehřáté trouby.
Koláč je výborný, spojení jahod a rebarbory je dokonalé, připomíná mi dost crumble a mně se dokonce i tak rozpadal. Ale to jenom proto, že jsem ho krájela ještě teplý. Jsem zkrátka nedočkavec. Až vystydne, tak jdou kousky pěkně nakrájet. Akorát jsem ho asi měla péct déle, těch 35 minut je málo.
Můj tip: Podávejte kousky koláče se zmrzlinou, jogurtem nebo mascarpone a ozdobte jahodami a lístečky meduňky.
Takže to bylo mé první pečení z kuchařky Dity P. Ukázky z knihy jsem nefotila, je totiž tak objemná, že by to bylo na desítky fotek. Určitě si ji prohlídněte v knihkupectví a uvidíte sami, že bez ní neodejdete :))
A teď už přeju krásný víkend!
Photo © Janeathome
Jani, knihu už mám taky a jsem z ní taky nadšená. Opravu moc povedená. Hezký víkend i tobě. Jíťa
OdpovědětVymazatJá v ní listuju pořád a nemůžu se na fotografie vynadívat .... :))
VymazatJani, potěšila si mě! Kniha se mi líbí stejně, jako tobě, pokud to není vánoční cukroví nebo patrový dort, peču stejně (co v koláči tak mohlo být jiného než mouka, cukr, vajíčko a nějaký ten tuk, že :o)) a navíc tvé fotky, to je vždycky krása!
OdpovědětVymazatMěj hezký den, Helena
Heli, děkuju za pochvalu :-) Jako zkušené kuchařky už si můžeme při pečení leccos dovolit ....:))
VymazatJani,
OdpovědětVymazatkuchařku Dity ještě žádnou nemám, přeci jen ta cena je trošku vyšší :-(
Ale rebarborový koláč peču také, u nás je ještě s tvarohem :-)
Právě se na něj dneska také na víkend chystám ;-)
Krásný, i když chladný červnový víkend!
Ilonko, to je pravda, cena je vyšší, ale tu hodnotu kniha určitě má. Když to porovnám třeba s jinými knihami beletrie, které jsou také hodně drahé, tak mi přijde, že ani tak drahá není .... No a s tvarohem je rebarbora taky úžasná. Já zkouším různé recepty, aby se nám to doma nepřejedlo.
VymazatTiež som niečo upiekla a mám to na blogu...:-)
OdpovědětVymazatAle chcela som ti znovu povedať, že si bola moja prvá :-), cez časopis Marianne Bydlení, keď som si ťa vyhľadala, podľa príspevku o tvojom bývaní a adrese...otvoril sa mi tento svet, vžívania sa a do iných domácností, bývaní a životov, kontaktov...a žasla som !!.....a preto mám aj blog...:-))))
Okienko, ktoré sa mi otvorilo cez teba !
Blogový svět dokáže hodně pohltit a inspirovat. Já to tak mám taky. A je hodně blogů, které mě dokáží i nakopnout, když nemám do ničeho chuť! Alenko koláč jsem už viděla a vypadá báječně:)
VymazatVypadá to krásně a fotky jsou taky nádherné. Já nakukuji pořád neboj, jen toho času na to písání je jaksi málo. Vždycky tiše závidím ten tvůj zahradnický kout. No, snad se taky dočkám. A ta moje zavěšená sušička . To byl taky momentální nápad. Pokud ji budeš dělat a budeš ji mít v té stodole, tak je to v klidu, ale mně to venku rozfoukává vítr. Ale už jsem vymyslela, že manžel dodělá ještě dva rámy a rostlinky do toho budou vloženy a neuletí. Nápadů nosím v hlavě hodně, ale zatím není čas na realizace. Jani pěkný víkend. Pa
OdpovědětVymazat