8 komentářů
  1. Jani, olivovníky máš krásné:-) Mám taky tři olivovníky...dva zimuji vždycky v chladu na chodbě u okna a jeden takový menší stromeček mám stabilně v kuchyni na okenním parapetu a pod ním je topení a zatím už asi 3 roky takhle žije. Je sice pravda, že v zimě trošku více shazuje lístky, ale zatím vždycky přežil. Moje zkušenost je, že nejdéle jim trvá než se aklimatizují, když je přeneseš z venku...to se jim moc nelíbí, ale zvyknou si:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Evi, díky za radu, zkusím to :) Jinak jsem už vykopala sasanku japonskou, tak se budu snažit rozeslat je co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou krasne, ale ja je nemam, protoze nevim, kde je nechat prezimovat, moc mista nemame. Zajimalo by me, zda preziji i v mensim chladu. Drzim pesti. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Jani,ja je prezimuji v garáži,kde je i v zime 10 st.Ale letos mi oba dva i tam uhynuly:-(Nejaky skudci se do nich pustily:-0Letos mam hned 4 nove kusy,tak snad preziji zimu!

    OdpovědětVymazat
  5. Loni jsme byli v Chorvatsku na dovolené a rozvedli tak s místním obyvatelem diskusi o olivovnících. V Chorvatsku mají v zimě i -7st. a v pohodě přežijí. Moje mamina má olivovník již 3 roky, ne malý, ale strom na kmeni. První rok ho nechala v bytovce na chodbě, kde se netopí, ale zčásti opadal. Nicméně nezahynul. Pak jí někdo doporučil do většího chladu v zimě, klidně i pod nulou. Máme chalupu, kde se v zimě netopí a je tam i -2st. Tak předloni a loni tam šel. Neopadal mu ani jeden lístek a na jaře, když ho mamka dala ven, tak okamžitě narostl a nasadil. Je to obrovský keř a zima mu fakt dělá dobře. Já mám také větší a letos to udělám stejně. Tak uvidíme na jaře, zda přežije.Hodně zdaru přeji.

    OdpovědětVymazat
  6. Mám podobnou zkušenost. Při přezimování v bytě se do olivovníku daly puklice a celý opadal. Další zimu jsem ho nechala venku u zdi domu a schovávala do nevytápěného zahradního domku jen při velkých mrazech. Přežil ve výborné formě. Letos se pro jistotu chystám obalit květináč, aby nezmrzly kořeny. Zdravím, Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Já žiji v Anglii a také se bojím aby mi olivovnicek venku neumrznul i když tady velké mrazy nejsou. Slyšela jsrm sle právě že zimu nají rádi, tak nevím, poradíte?

    OdpovědětVymazat