16 komentářů
  1. Je to krása, chtěla bych všechno to nádobí na fotkách!
    Jani, tak ať se ti kurz povede a když budeš vyrábět tak krásný porcelán, určitě si od tebe něco koupím :ooo))) Pa Jíťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se to taky moc líbí. Tak třeba si podobné nádobí někdy vyrobím sama :))

      Vymazat
  2. Me by bavilo asi vse - hodne rucnich praci, jen mi chybi ta peclivost a trpelivost:-(. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nejsem zrovna trpělivá a ani pečlivá. Ale to by snad nemuselo vadit :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, úplně Vás chápu. Na keramču(jak tomu říkáme se synem) jsme chodili nějaký ten pátek. Zamilovala jsem si to. Nemohla jsem se dočkat vždycky středy, až už půjdeme. Podotýkám, že se tam nedělaly jen věci pro děti. Vyrobila jsem si obrovskou velkou mísu na hyacinty -plastickou bílou, je krásná. Vyráběl se tam i velikánský betlém do školy,velikost sošek byla třeba i půl metru-no nádhera!!! Moc Vám držím palečky a pusťte se do toho s vervou. Protože ten kdo má obavy, nic nesvede a to vy rozhodně nejste! Pozdrav ze Šumavy Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo nějakou pěknou mísu bych taky ráda a talíře a misky a taky květináče. Bylo by toho hodně :) Děkuju a zdravím na milovanou Šumavu!

      Vymazat
  4. Ahoj Jani, ju není nad to živit se koníčkem, já se keramičinou živím už více jak 15let, prvních 5let byla opravdu tvrdá dřina, než se člověk dostal do podvědomí lidí a tam kde je dnes. Pece nejsou levná záležitost, hlavně spousta lidí zapomíná, že pec při výpalu vypařuje výpary, když se používají glazury, je to ještě horší, tak že, myslet si, že budu mít krásnou dílničku s kytičkami, dekoracemi, šicím strojem,...je omyl, z hlíny je hrozný nepořádek, který se roznáší všude, i když máš vývod pece ven z domu, stejně má vše takový povlak, který nejde umýt, i vše kovové je takové matné, dále by měla mít samostatné hodiny, každý výrobek se na 90% pálí 2x, přežah cca 900°C pálí cca 8hodin a výpal až 1300°C též 8hod.... Pec šíleně žere, 3/4 elektřiny je pec 1/4 je provoz domu. Jinak dnes už pece ty obyč. kulaté kolem 15000Kč i s vnitřním vybavením. Můj názor je, hlínu si může koupit každý, určitě když by jsi měla nějakou dílnu poblíž bydliště, domluvit se s nimi a koupit si menší balení hlíny, než 10kg v obchodě či na netu.
    Doma si v klidu vyrobíš co Tě napadne, můžeš použít cokoliv doma najdeš, pak to jen omyješ, hlína není jedovatá a necháš si to za poplatek vypálit. Já to osobně také tak dělám.
    Jinak hlína je úúúžasná věc, je hrozně příjemná, což mě třeba samotvrdnoucí není a ta mi i smrdí. Já bych bez hlíny nemohla žít, už teď mám abstinenční příznaky...jen co se mi ruka zhojí hrozně se těším na kruh, který na mě věrně čeká, mám velké plány.
    Kdyby Tě cokoliv zajímalo písni, ráda Ti poradím.
    Měj se krásně, ju a já bych chtěla být designer pa pa Zmorkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, díky za obsáhlý komentář a spoustu poznatků a rad. Určitě se ráda na tebe obrátím pro radu a zkušenost. S tou pecí je to zajímavé, je jasný, že pokud toho není moc, tak je nesmysl si kupovat pec. POkud se na to dám, což bych ráda a i můj muž by si to rád zkusil, tak pak zjistím, jak je to u nás v okolí s hlínou a vypalováním. Tak pa a třeba se ti sen s designerkou taky splní ! :-)))

      Vymazat
  5. Ahoj Jani, hlínu miluju odmalička, takže když jsem našetřila nějaké peníze, pořídila jsem si pec. A když jsem byla na mateřské a měla trošku času, vrhla jsem se opět na studium a pořídila si výuční list v oboru keramik. Přes to všechno mě keramika neživí - nemám ten správný obchodní talent objíždět trhy a prosazovat svoje výrobky - ale jako koníček, odreagování a přivýdělek super (a hlavně potřebuji odčerpávat nekonečný příval nápadů, které mám). Co vydělám, vrazím zpět do nákupu glazur, hlíny a dalších vychytávek. Je pořád spousta nových keramických technik, variant a experimentů, které neznám a které teprve čekají na objevení a vyzkoušení. A ač jiné aktivity neustále měním a vyhledávám nové, keramika mě nikdy nepřestala bavit, naplňovat, uspokojovat, a neznám lepší věc než 10 sekund před otevřením pece - to napětí, jak se "várka" vydařila, je k nezaplacení. Takže fandím a vřele doporučuju. A souhlasím se Zuzkou M. - koupit hlínu domů, vyzkoušet a nechat někde vypálit. Nebo navštívit Maříž, kde si můžeš zkusit glazování osvědčenou technikou na již vypálených věcech (a navíc je to krásný výlet ;-).
    Keramice zdar.
    Petra http://www.ukavanza.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, děkuju moc za tvoje zkušenosti! Do Maříže jsem se ještě nepodívala, ale byla jsem kousek hned vedle ve Slavonicích. Tam se mi líbilo moc. Určitě to nejprve zkusím bez pece, abych vůbec zjistila, co to všechno obnáší a pak se uvidí. U mě je to podobné, také mám neustálý příval nápadů a chtěla bych všechno umět ... včetně té keramiky.

      Vymazat
  6. Jani nepochybujem o tom, že by Ti to išlo super. Si šikulka. Bielo modrá keramika, ktorú si pre nás vybrala je nádherná. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko děkuju, no to se teprve uvidí, jak mi to půjde. Ta keramika je opravdu nádherná a chtěla bych si takovou podobnou vyrobit ...:-))

      Vymazat
  7. Ahoj Jani, ty talířky jsou úúúžasný! Jen si řikám, neni to náhodou porcelán, že je to takový tenký a světlý.... Ale jsem naprostý laik, tak možná se pletu. Ale viděla jsem už několik podobných věcí a byl to porcelán, např. http://dietlindwolf.blogspot.cz/p/ceramics.html
    Pa Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, je to porcelán, pokud si klikneš na odkaz, tak tam je další odkaz na tu keramičku, co dělá porcelán :-) Nevím totiž, jak se jim říká, ale myslím, že keramik je i ten co vyrábí z porcelánu. Nebo ne?
      A díky za odkaz jdu ho prozkoumat. Pozdravuj!

      Vymazat
    2. Asi jo, porcelánka to asi nebude ;o)

      Vymazat
  8. Milá Jano, také už delší dobu přemýšlím nad keramikou. Chodila jsem leta do lidušky, měli jsme i dva semestry na vš. Před pár lety jsem si hlínu koupila a pak ji nechala vypálit v jednom keramickém studiu, ale zrušili ho. Každopádně, když se poptáš kolem, určitě něco takového objevíš :-) Hodně štěstí. iva

    OdpovědětVymazat