Co do ní dávám:
natvrdo uvařená vejce
bílý jogurt
lučina
sůl
pepř
pažitka
Vajíčka nakrájím na drobné kousky. Nasekám velký trs pažitky, kterou si čerstvou přinesu ze zahrady. Vyšlehám jogurt s lučinou, osolím a opepřím. Vše lehce smíchám dohromady.
Obměny a tipy:
Francouzská hořčice - přidat lžičku, pokud máte rádi ostřejší a pikantnější chuť
Kari nebo kurkuma - úžasné indické koření, kterému se říká pramen zdraví a věčného mládí. Špetka obohatí pomazánku, která získá zajímavou příchuť
Ředkvičky - nejlepší jsou samozřejmě ty ze zahrádky, ale i z farmářského trhu budou skvělé. Nakrájet je na kolečka a do pomazánky přimíchat
Podávám s opečeným chlebem z předešlého dne, o který bohužel také nikdo moc nestojí. Já se ovšem snažím chleba i všechny potraviny v kuchyni spotřebovat ... nic se nesmí vyhodit. Vajíčko-jogurtová pomazánka je ale s topinkou stejně nejlepší a ta na rozdíl od chleba a vajíček do druhého dne rozhodně nevydrží :))
Mňam, úplně jsem z těch krásných fotek na pomazánku dostala chuť :-)
OdpovědětVymazatJá budu dělat asi další ....:))
Vymazatprvní pomazánkovou dávku jsme včera dojedli. :-) Těším se na ni vždycky celý rok a pokaždé si říkám, proč ji neudělám i jindy než o Velikonocích, když je tak dobrá.
OdpovědětVymazatA jinak drobný nesouhlas - domácí ředkvičky (dle naší zahradnické zkušenosti) nejlepší nejsou, jsou šíleně pálivé a červivé. Zato těch z obchodu nebo trhu sníme na posezení dva tři svazky.
To je pravda, taky ji musím dělat častěji:) No a ředkvičky ... jasně, jsou červivý, ale zato když do nich ti červíci vlezou, tak jsou zaručeně bio! :))))
VymazatJani,
OdpovědětVymazatprávě jsi mě inspirovala ;-)
Vajíčkovo-jogurtovou pomazánku jsem právě udělala.
Od včera mám pečený domácí žitný chléb a vylepšila jsem jí medvědím česnekem a i těmi ředkvičkami, které mi dnes přivezl zelinář :-)
Mám moc ráda tyto jednoduché večeře!
Ilonko, jéééé domácí chleba, ten jsem teda dlouho nedělala .... tak to jsi zase inspirovala ty mě! :))
VymazatTo by jsi Jani koukala jak se Šíma včera cpal pomazánkou ;-)
VymazatSnědl celý krajíc chleba :-o
Dneska musím dokoupit suroviny a udělat další variantu ;-)
Chléb už peču každý týden :-)
Krásný jarní den !
Panečku, ten je šikovný! Taky jsem na ni dostala zase chuť ....:) pusu Šimovi!
VymazatVajíčkovou dělám dost často, obměnuji tvaroh nebo Lučinu. Pažitka nesmí chybět :)
OdpovědětVymazatHezký den,
Petra
To nesmí! Bez pažitky ani ránu:))
VymazatMy jí měli včera (dávám trošku másla a jogurt) na domácím pečivu.... Úžasná večeře.
OdpovědětVymazatVidím, že vajíček bylo všude dost! :)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMnam...
OdpovědětVymazat...Janka skuste http://osblove.blogspot.sk/
.....tak som zacala :) ,ale neviem ci pojde koment...
:)) už
Vymazattak ty fotky téměř závidím :-) ... já rozdávám jen vařená a zdobená vajíčka a pro malé děti lízátka navrch, je pravda, že se letos pár starších dětí "ksichtilo," že dostala pravá vejce. Ale na to já nehledím, také těm děvčatům toleruju, že chodí s pomlázkou, natruc tradici.
OdpovědětVymazatU nás taky chodí holčičky ale i větší holky ... no jo asi emancipace či co ....:)))
VymazatI já mám každý rok víc vajec, než je potřeba, takže už byla koprovka a pomazánku dělám vlastně úplně stejně, jako ty.
OdpovědětVymazatA i u nás se musí všechno spotřebovat, což většinou není problém a kdyby náhodou, máme ještě Barnabáše :o)
Jani, měj hezký večer, Helena
Jé Heli, tak koprovku bych si dala, i náš kluk .... prý :)) My máme zase Kryšpína a taky toulavé kočky...:)
VymazatJá dělám s lučinou, ale vajíčka už nemůžu ani vidět :-)
OdpovědětVymazatMně už otrnulo a dala bych si ji zase!
VymazatTak my děláme klasický vajíčkový salát a letos jsme raději vajíčka nebarvily, tak přebytky určitě nebyly :-). Fotky jsou ale velice "chutné", mňam :-D
OdpovědětVymazatDíky eM!
Vymazat