V každé rodině je asi generacemi osvědčený recept na sekanou. Dita P. má také svůj, jak jsme mohli vidět v dalším díle jejího vaření a i u nás v rodině máme ten "náš". Dělám sice i klasickou sekanou, ale většinou dělám tu, kterou mě naučil můj táta, a která je u nás hodně oblíbená. Že píšu "dědova" je proto, že jí tak začaly říkat moje děti a taky od té doby, co se mu narodila vnoučata, mu už skoro nikdo neřekl jinak než děda - a to byl ještě hodně mladý ... :-)
Nejdřív si udělám klasickou směs z kila mletého masa, dvou vajec, dvou rohlíků namočených v mlíku a dochucuji jenom solí, pepřem, majoránkou, lžící plnotučné hořčice a jedním stroužkem česneku. Cibuli nedávám.
Udělám si dvě placky, jednu dám do pekáčku a uhladím ji tak, abych na ni mohla dát náplň. Potřu ji ještě lžíci plnotučné hořčice. A teď pravidelně kladu po celé ploše nejdřív plátky slaniny, na tenká kolečka nakrájenou větší cibuli, položím podélně celé debrecínské párky, na půlky rozkrojená vejce uvařená na tvrdo, celé kyselé okurky. Párky, vejce a okurku dávám celé proto, aby pak při krájení bylo v průřezu vidět, co je uvnitř a pěkně to i vypadá. Náplň ještě trochu osolím, opepřím a posypu sladkou červenou paprikou. Pak přiložím druhou placku a mokrýma rukama celou sekanou uhladím a okraje uzavřu. Když náplň na bocích trochu vyleze ven, nic se neděje, i tak sekaná vypadá skvěle. Dám do trouby a peču cca hodinu při 200 °stupních. Během pečení potírám šťávou, kterou sekaná pustí, a když je jí málo, tak trochu podleju vodou nebo vývarem.
Možná se vám tahle obměna klasické sekané bude hodit, je skvělá i jako svačina, když jedete někam na výlet. Třeba vlakem jako Dita :-)
Ditu jsem neviděla, ale tohle vypadá báječně! Až budu nucena opět vstoupit do kuchyně, ráda vyzkouším. Díky! A co se týče "dědování" - jsem strašně proti. Nikdy bych svým rodičům tak neřekla, pro mě jsou do smrti jen máma a táta, a pouze vnoučata jim říkají dědo/babi+jméno. Je to tak u nás odjakživa. Jsem ráda, protože mi hrozí, že v pětačtyřiceti už by na mě taky celá rodina volala "babi" a to jsem teda striktně proti! :-)
OdpovědětVymazatJá bych teda taky dost protestovala, dnes to beru jinak (blížím se....:-) Je fakt, že asi tenkrát, před více jak dvaceti lety, to asi brali nějak jinak, zkrátka mu to nevadilo, naopak. Dnes je holt kult mládí a máme to jinak....
Vymazatmnaaaam...:))) este ze som po obede...ale recept odkladam :) dakujem
OdpovědětVymazat:-) doporučuju k příštímu obědu :-)
VymazatJanka dík za pripomenutie, dlho som ju nerobila. Tvoj receptik je zaujímavý ja do stredu davam kapiu a celé vajíčka, tak to skúsim teraz obmeniť. A čo sa týka toho dedkovania...koľko ľudí toľko chutí, mne deti hovoria mamka :-) aj ja svojím rodičom, ale vôbec by mi nevadilo babka, veď už som, tak čo ...ale zato môj manžel je hrdý na to keď mu vravia dedko :-)) Krásny víkend prajem.
OdpovědětVymazatAž budu babka, tak se k tomu budu taky hrdě hlásit....doufám, ale že ještě chvíli neeee:-)))
VymazatNebraň sa tomu veľmi, je to nááááádherne, nechápem ale krajšie ako svoje deti, fakt...
VymazatTakto týmto by si padla do noty môjmu manželovi. Jemu by to určite chutilo až by sa oblizoval za ušami. Vďaka za recept. Andrea
OdpovědětVymazatAndrejko, moji chlapi se taky oblizují :-)
VymazatJaničko,mám vyřídit pozdravy od mého muže,milovníka mletých mas :o) Ale ijá musím uznat, že ta tvoje dědova sekaná vypadá skvostně.
OdpovědětVymazatHezký večer, pa Helena
Jé tak to taky zdravím:-) Můj muž je spíš na tu italskou kuchyni, ale tohle může a vyžaduje :-) paaa
VymazatWow:-)))..takovou mňamku bych si hned dala:-)
OdpovědětVymazatEvi, i teď na noc? :-)
VymazatDneska jsem skoukla Ditu. Jo, má nejůžasnější sekanou na světě, ale ta Vaše už jen z toho obrázku chutná líp. Projev mi u Dity moc nesedí, z Vašeho blogu cítím daleko větší přirozenost a vždy se těším na další a další příspěvky. Díky.
OdpovědětVymazatJéé, Mileno díky moc, to je pěkná pochvala ...:-)
Vymazat....mimochodem, po paprikách s gorgonzolou se u nás jen zapráší :-)
OdpovědětVymazat:-) u nás taky...
VymazatTaj jsem dnes potkala kuchařku Dity P. A mám ji doma! :-)) a zase jsem se dívala. Kdyby nebylo toho " prostě,jako, jasně, boží a umím nejlépe... :-) ....
OdpovědětVymazatMimochodem, to nádobí ve kterém vaří je autorské, Dity nápad a prodává ho na svém e- shopu. Porcelánová výšivka je PROSTĚ SKVĚLÁ!