Dnes o mou přízeň soupeřily dvě věci - zahrada a kuchyně.
Když je venku krásně, vůbec se mi nechce stát u plotny, většinou vymýšlím rychlý oběd ... (a tlačím na muže, že chci a chci tu letní kuchyň:) A ještě jsem jim dnes navíc slíbila rebarborový koláč ... Většinou ho dělám s drobenkou, ale dnes jsem chtěla nějaký rychlejší recept, tak jsem použila jeden, co už mám dlouho uložený a ještě jsem ho nevyzkoušela a zdál se mi docela jednoduchý.
No, ale nakonec nebyl nejrychlejší, ale je fakt moc dobrý. Tak jestli tolik nepospícháte jako já, tak ho zkuste vyzkoušet :)
Rebarborový koláč
Těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
špetka soli
půl balíčku prášku do pečiva
3 lžíce cukru
100 g másla
3 lžíce mléka
jedno vejce
Náplň:
asi kilo rebarbory
hrnek cukru
Piškotové těsto:
4 vejce
půl hrnku cukru
hrnek polohrubé mouky
lžíce prášku do pečiva
vanilkový cukr
První těsto se vypracuje, na vále se uválí a vloží do vymazaného a moukou vysypaného plechu a dá se na chvíli předpéct do předehřáté trouby. Mezitím si nakrájíme rebarboru, kterou smícháme s cukrem. Uděláme piškotové těsto - vejce s cukrem rozšleháme, přidáme mouku s práškem do pečiva. Na lehce předpečenou placku rozložíme rebarboru, na kterou nalijeme piškotové těsto. Pečeme při 160 stupních cca půl hodiny, až je piškotové těsto zlaté.
Vychladlý moučník na závěr sypeme moučkovým cukrem. Já sypala hodně, rebarbora je dost kyselá.
Přeji hezký zbytek večera!
Jani, tak teď jsi mě dostala. Byla jsem v práci a celé odpoledne jsem měla v hlavě myšlenku na trnkový, nebo rebarborový koláč :-)) Takovou jsem měla chuť:-))). Krásné fotky..Pa
OdpovědětVymazat:) tak to mám podobné, když je teplo, tak mám taky chuť na svěží koláče. Měj se pěkně pa
VymazatDvě těsta v jedné buchtě zní zajímavě a vypadá to skvěle. A letní kuchyň..hmm, jestli se k ní dopracujete, budu se moc těšit na fotky:)
OdpovědětVymazatIri, no jestli se ke kuchyni dopracujeme, tak určitě nafotím:) A jestli budeš dělat rebarborový koláč, tak holky píšou, že kyselost se dá srazit povařením rebarbory, to je nevěděla....
VymazatJani,
OdpovědětVymazatkoláč vypadá nádherně .... recept si určitě opíšu ... normálně peču taky ten s drobenkou,ale tenhle vypadá zajímavě ...
.... nevím, jestli to děláš taky tak, ale já rebarboru vždycky předem lehce povařím v cukrové vodě, není pak tak kyselá a celá buchta se pak nemusí tak moc cukrovat ..... pa, pa Marki
Marki, to jsem nevěděla a díky za radu, to je skvělé, toho cukru je fakt moc...:-) papa
VymazatJani super, super fotky a koláčik ach, ale by som si dala. Nič som nepiekla boli sme na víkendovom motorkárskom stretku a o to viac mam chuť na sladké :-)
OdpovědětVymazatTy jo! Mery, ty jezdíš na motorce? To je super, to bych taky chtěla....
VymazatTak to je duel Jani:-))))..jedno lepší než druhé.....já dala rebarboru do muffin. Dělám to podobně jako Lucka. Rebarboru nevařím, ale jen spařím horkou vodou a kyselost je fuč.
OdpovědětVymazatFotky nádherné, rovnou do časopisu.Eva
Evi, ty jsi milá:-) A díky za radu, to jsem fakt nevěděla a budu si to snad do příště pamatovat:) pa
VymazatJani, mňam, rebarboru já můžu jakkoli a v čemkoli...je jasné, že nastává doba receptů z jednoho hrnce, nemůžeme přece být na zahradě a kuchyni zároveň, že :o)
OdpovědětVymazatMoc děkuji za reportáž z Berouna, musel to být moc hezký trh.
pa, Helena
Heli, a já zase děkuji za krásnou reportáž z Itálie, hned bych jela...měj se krásně pa:)
VymazatZdravím Jani, taky dělám drobenkový...zajímavý tip a taky díky komentíkům vím jak na tu kyselost! Super start nového týdne!
OdpovědětVymazatLuci, taky jsem to nevěděla... je super, jak si můžeme i poradit:-) měj se taky krásně pa!
Vymazatneviem ci sa mozem priznat, ale rebarboru som este jakziv nejedla.... ale asi vyskusam, lebo tento kolacik vyzera mnamozne :)...
OdpovědětVymazatKlidně se můžeš přiznat:) ...já jsem taky spoustu věcí v životě ještě neochutnala :)
Vymazatzrovna dnes jsem si přinesla od mamky taky REBARBORU jdu na ten tvůj moučník ....tedy zítra ho upeču :) :) dobrou
OdpovědětVymazatTak ať se povede!:-)
VymazatHmmmm koláč voní až sem :o) Přeji prima dny :o)
OdpovědětVymazatTaké přeji krásné dny :)
VymazatRebarboru taky můžu:-))
OdpovědětVymazatAjka
To je dobře, já taky:-)
VymazatJani, recept jsem si už zapsala. Rebarboru jsem ještě nikdy na nic nepoužila. Opravdu koláč voní až sem :-) Měj se hezky. Monika
OdpovědětVymazatMoni, vyzkoušej, je moc dobrý, svěží.. a jak píšou holky, aby nebyla rebarbora tak kyselá, tak je prý dobré ji prolít horkou vodou nebo povařit.... to jsem nevěděla a jsem poučená:-) měj se taky fajn pa
VymazatJaničko rebarboru i tulipány miluji-krása!!!!
OdpovědětVymazatMíšo díky:)
VymazatNádherné fotky, hlavně ty kytičky. Rebarboru jsem ještě nezkoušela.
OdpovědětVymazatAmélie, díky a vyzkoušej, je to dobrota:-)
VymazatRebarboru mám ráda i jen tak, čerstvě utrženou, super kyselou :-) Tady se ale skoro vůbec nesežene... Tak si ji dopřávám jen když jsem v Čechách a ještě když klapne timing sklizeň vs návštěva.
OdpovědětVymazatKrásný týden s vůní koláče (pokud ještě kousek zůstal ;-)
Ty jo, tak to bych asi nesnědla, je kyselá i upečená:) A tahle byla dovezená taky odjinud, asi z Německa, tady ještě není ....a kousek ještě zůstal:) pa a krásný týden Anýzovko!!!
VymazatMňam, rebarbora! Já dělám se sněhem. Překlikla jsem K Vám od Jeve. Vyměním radu za radu :-)
OdpovědětVymazatTa horní lišta - to jsou stránky - na účtu nahoře je Nový příspěvek a vedle je Design. Po rozkliknutí je na levé straně sloupek s nabídkami - 3.řádek jsou stránky. Pak už to jde myslím samo :-) Já bych zase ráda věděla, jak ke štítkům přiřadit obrázek, jako u Vás RECEPTY A DIY.
Díky za radu! Už jsem na to koukala, tak snad to zvládnu:) Tak na oplátku: otevřete si Rozvržení(třetí zdola jako jsou Stránky)- klik na přidat Gadget - z nabídky vyberete Obrázek, stáhnete si obrázek a přidáte adresu do kolonky Odkaz - já jsem si otevřela štítky DIY a zkopírovala si jejich adresu, kterou jsem do Odkazu vložila. Snad jsem to napsala srozumitelně, kdyby ne, tak se ptejte! :)
VymazatMá poklona, moc děkuji. Hotovo! To je krása, když funguje sousedská výpomoc. Hezký večer-noc.
OdpovědětVymazatTak to má být:) taky přeji dobrou noc!
VymazatRebarbora je pre mňa neprebádaná zóna, ešte som túto delikatesu nechutnala, možno raz. Ukladám recept na časy, keď sa odhodlám. Pá. Renata
OdpovědětVymazat