Máme pořád velkou zásobu loňských jablíček, a i když nevypadají nejlíp, pořád jsou dobré, tak se je snažím co nejvíc při pečení využívat. Protože bio :) Jeden z rychlých receptů je obrácený jablečný koláč. Dá se použít různé těsto, já mám recept na hrníčkové, jednoduché a rychlé. Poprvé, když jsem ho pekla, jsem udělala moc těsta a bylo ho víc než jablek, takže podruhé už jsem ubrala a tady je můj recept:
Postup
těsto:
1 a půl hrnku mouky
1 hrnek třtinového cukru, můžete dám méně, podle toho jak máte rádi sladké
1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
2 vejce
prášek do pečiva nebo 2 lžičky jedlé sody
špetka soli
skořice
cca kilo jablek
ořechy
rozinky
skořice
vanilkový cukr
Celá vejce s olejem a cukrem rozšleháme, postupně přidáváme mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva, špetku soli a lžičku skořice
Nakrájená a oloupaná jablíčka promícháme s vanilkovým cukrem, rozinkami, ořechy, skořicí a vyskládáme je do máslem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy.
Jablka polijeme těstem a dáme péct do vyhřáté trouby při 180 °C cca hodinku až koláč zezlátne. Po upečení ho necháme chvilku vychladnou, pak na dortovou formu položíme velký talíř a koláč na něj překlopíme.
Já ho na závěr ještě pro krásu posypu troškou kokosu namísto moučkového cukru.
Tak ať vám chutná! :)
Jani, předpokládám mouku polohrubou.. hned zítra jdu do toho! pa a pozdravuj :o) Jíta
OdpovědětVymazatJasne, polohruba:)
VymazatDnes mě honila mlsná a doma nic nebylo. Tak jsem upekla variaci na tenhle koláč, jen jsem ho ještě polila vanilkovým pudinkem. mňam. Ivča
OdpovědětVymazatJo to je super napad, taky vyzkousim:)
VymazatKoláč vypadá krásně. Řekla bych, že úplně jinak než všechny obrácené koláče které jsem kdy viděla. Vaření a pečení v kuchyni je opravdu krásná práce co? Jde totiž za Vámi ta práce vidět, narozdíl od IT atd. Co mě nejvíce těší je, že když zapnu digestoř tak ačkoliv to někdy voní nebo naopak smrdí, tak mi to všechno odtáhne pryč a já mohu být vklidu, že to nenasákne celý barák.
OdpovědětVymazatKoláč vypadá nádherně a navíc máte, Jani, krásné fotky! Přidávám tip na další tradiční koláč s jablky, který je u nás oblíbený: hraběnčiny řezy. Krásné dny přeji!
OdpovědětVymazat