Krásnou první adventní neděli!
Dnes jsem sice měla v úmyslu předvést svůj adventní věnec, ale nebudete mi asi věřit, ještě ho nemám hotový a to už je neděle odpoledne! Materiál mám už dávno připravený, dopoledne jsem si ještě nastříhala větvičky modrého jalovce a posbírala modřínové šišky, ale vzhledem k tomu, že jsem musela dělat asi třicet řízků a k tomu připravit hromadu šťouchaných brambor, tak jsem se k tomu ještě nedostala, protože jsem si po tom maratónu musela dát odpolední oddych. Ale hned, jak publikuju tento náhradní příspěvek, tak jdu na to! Ale třeba se vám zrovna bude víc hodit recept na domácí vanilkový cukr než to, jaký mám letos adventní věnec:)
Každý rok si před vánočním pečením vyrábím svůj vlastní vanilkový cukr z pravého vanilkového lusku a jak jsem se dívala do archivu blogu, ještě nikdy jsem postup, jak ho vyrábím já, nepublikovala, takže dnes to aspoň napravím:)
Pravý vanilkový lusk teď v prosinci seženete bez větších problémů nebo se dá objednat přes specializované eshopy.
A co potřebujeme:
1 vanilkový lusk
třtinový cukr
mixér
Záměrně nepíšu kolik cukru, protože čím méně dáte cukru, tím intenzivnější bude vůně vašeho vanilkového cukru. Já si z jednoho lusku udělám cca 150 - 200 g vanilkového cukru. Cukr nevážím, jenom množství odhadnu.
Do mixéru nakrájejte vanilkový lusk, přidejte cukr a rozmixujte. Až budou v cukru černé tečky jako zrnka máku, tak je lusk rozmixovaný a cukr je hotový.
Hotový vanilkový cukr přesypte do uzavíratelné skleněné nádoby, aby vůně vanilky nevyprchala a vydržela vám co nejdéle.
Pěkný zbytek dne! :)
Jani, taky jsem ho jednou dělala, ale měla jsem asi nějaký špatný lusk, cukr vůbec nevoněl. Kde kupuješ lusk? díky a pěknou adventní neděli přeji Iva
OdpovědětVymazatIvo, já jsem ho koupila letos v Lidlu. Je pravda, že cukr voní jinak než ty kupované. Krásný adventní čas! :)
VymazatSuper, rada vyzkousim, zrovna jsem u nás vanilkovy lusk viděla prodávat. Krasne adventní dny preji, Jani, pa Jita
OdpovědětVymazatTak snad se cukr povedl a krásně voní! Také přeji krásný advent! :)
VymazatChystám se ho vyzkoušet s kokosovým cukrem, snad to půjde.
OdpovědětVymazatSimple living: Jak vstávat brzo