Amarant neboli laskavec jsem objevila teprve nedávno, když jsem kvůli vytrženým osmám musela jíst jenom tekutá jídla. Dost jsem při tom propadla obyčejnému kupovanému pudinku v pytlíku, o kterém jsem ovšem nebyla moc přesvědčená, že by byl zdravý a také, že se po něm netloustne. Což se mi teď na jaře moc nehodí, blíží se šatičková sezóna, že:) Tak jsem zapátrala, čím by se dal nahradit a našla jsem, že výborný a zdravý pudink se dá uvařit z amarantu, který je rovněž na seznamu tzv. superpotravin, takže je prospěšný pro lidské zdraví a je plný všech těch nejvíc zdravých věcí a vitamínů a navíc prý po něm žádná kila nepřibudou :)
Tady je pár informací o amarantu neboli laskavci, které jsem se dočetla:
- pomáhá při redukční dietě
- zlepšuje trávení
- bezlepkový- obsahuje dvakrát více bílkovin než ostatní obiloviny
- zvyšuje imunitu
- má antioxidační účinky
- obsahuje vitamíny skupiny B, vitamin C, minerální látky vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo
- prevence civilizačních chorob
Kromě pudinku si můžeme z amarantu připravit přílohu, přidat ho do polévky, do salátů ... zkrátka využití v kuchyni je široké.
Amarantový pudink
A tady je recept na můj pudink, který jsem si oproti jiným receptům, které najdete na internetu upravila, aby byla jeho příprava rychlejší.
2 dcl mléka nebo kokosového či mandlového mléka (dají se také jednoduše vyrobit doma, to ale zase příště ...)
šálek amarantu - já ho dávám v poměru cca 1:2 v poměru k tekutině
med nebo hnědý cukr
chia semínka
ovoce - jahody, borůvky, maliny, lesní ovoce ....
1 lžička kakaa nebo místo kakaa vanilkový lusk
1 lžička skořice
Amarant vypadá podobně jako kuskus, jsou to taková droboučká tvrdá semínka, která se před použitím propláchnou, aby se zbavila hořkosti. Musím přiznat, že jsem ho jednou zapomněla propláchnout a hořký nebyl, tak nevím.... Vaří se 25 minut, ale i potom je tvrdší, nedá se uvařit úplně do měkka.
Takže tady přichází moje vylepšení a zrychlení celého procesu vaření pudinku. Semínka amarantu umelu v tříštivém mlýnku na kávu na hladkou moučku. Mlýnek je na tyto věci skvělý, pořídila jsem si ho právě na mletí různých semínek a koření. Pudink pak vařím z této moučky vlastně stejně jako ten kupovaný. Moučku rozmíchám ve studeném mléku dohladka s medem nebo hnědým cukrem, špetkou soli, kakaem nebo pokud chceme vanilkový pudink dáme kousek vanilkového lusku a skořicí. Za stálého míchání přivedu k varu a nechám dvě minuty probublat do zhoustnutí. Do hotového pudinku ještě můžeme přimíchat předem namočená chia semínka.
Předem si připravíme skleněné pohárky nebo misky, na dno dáme ovoce, posypeme kokosem a na to nalijeme trochu pudinku. Pak zase dáme ovoce, kokos a nalijeme pudink a tak střídáme vrstvy. Nakonec ještě pudink dozdobíme spoustou jahod, borůvek či malin a dáme ho do chladné místnosti vychladit. Někdo ho nechává v lednicí přes noc, aby pořádně zatuhl....
Což se mně ještě nikdy nepodařilo,
protože
se už nemůžu dočkat, až si ho vychutnám ve svém oblíbeném koutku v podkroví, o kterém bude brzy zase příspěvek ....opět doznal změn.....:)
Krásný pátek a také celý víkend, snad si ho užijeme už jarně! :))
Překrásné fotky! Ráda vyzkouším a těším se na příspěvek z podkroví. Co jste zase vymyslela:) Krásný víkend Ivana
OdpovědětVymazatDěkuji,no pořád vymýšlím...také přeji krásný víkend!
VymazatTak tohle mě hodně baví. To budu muset vyzkoušet. Působí to na mě, že je to zdravé a z dobrých ptravin. A zároveň příprava nevypadá ani tak složitě. Natož postup. To mám nejraději. Možná bych ke kakau přisypala i Macu aby to pudink trochu ozvláštnění a mělo to exotický nádech.
OdpovědětVymazat