Poprvé a určitě ne naposledy jsem minulý víkend vyrobila domácí jogurt. Teď se mi zrovna hodí, protože mi v úterý trhaly dvě osmičky najednou, takže jsem teď jenom na různých kašičkách nebo na jogurtu.
A co jsem k výrobě domácího jogurtu potřebovala:
1 litr plnotučného kvalitního mléka, nejlépe z farmářských trhů nebo rovnou z farmy
2 lžíce bio jogurtu s živou kulturou
nerezový hrnec se silným dnem
sterilizovanou skleněnou nebo keramickou nádobu s víkem nebo malé skleničky s uzávěrem na jogurt
Postup:
Mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile vystoupí pěna neboli škraloup ihned ho vypneme. Škraloup dáme pryč a mléko necháme vystydnou na teplotu cca 38 °C. Já jsem to odhadla tak, že jsem na hrnci udržela ruku.
Na dno skleněné nebo keramické nádoby nalijeme trochu mléka, přidáme dvě lžíce jogurtu a pořádně promícháme na hladkou hmotu. V mléku nesmí být žádné hrudky. Pak přidáme zbytek teplého mléka, opět promícháme. Buď jogurt necháme v nádobě nebo ho naplníme do malých skleniček. Nádobky pořádně uzavřeme a poté dáme zabalené v ručníku nebo utěrce na 8 hodin do tepla někam k topení nebo třeba do peřin. Po osmi hodinách se na jogurt podíváme a pokud v něm stojí lžíce, tak je to známka toho, že je hotový a že se nám povedl.
Vidíte, že výroba jogurtu je snadná, obejdete se bez jogurtovače a navíc budete mít z vlastnoručně vyrobeného jogurtu radost jako já. A je lahodný, jemný a mnohem lepší než kupovaný a také vyjde o dost levněji. To jak si jogurt dochutíme a dozdobíme je čistě na naší fantazii. Výborný je s chia semínky, posypaný praženými mandlovými lupínky, s kokosem, s hruškami a se skořicí, s různým ovocem.... zkrátka s tím, na co máme zrovna chuť a co zrovna máme po ruce:)
Protože jsme ho za těch pár dnů stačili všechen sníst, tak jdu zítra na další várku :)
Pokud se do jeho výroby taky pustíte, tak přeji, ať se povede a chutná!
Krásný víkend! :)
Ty mi děláš chutě, Jani! Ještě jsem ho nedělala a vypadá to snadně, tak ráda vyzkouším. U nás mizí jogurty neuvěřitelnou rychlostí, taže se mi recept moc hodí. A ty fotky! Na to, že tě bolí zuby, jsi fakt šikulka. Snad už je líp.....Krásný víkend a pozdravuj doma!:)) Jitu
OdpovědětVymazatNo už je to lepší, ale ibalgin to jistí. A děkuju, krásný víkend i tobě:-)
VymazatTo zní suprově, díky za recept. Musím se ale přiznat, že já v poslední době domácí jogurt dělám už jedině v jogurtovači Dřív jsem jogurty dělala ručně, ale ne vždy se mi povedly. Navíc mi přijde, že z jogurtovače jsou chuťově i konzistencí mnohem lepší.
OdpovědětVymazat