Na přání čtenářek přidávám recept na vánoční tvarohovou štolu z minulého příspěvku - rychlou a nekynutou.
Už pár let peču tuto rychlou verzi složitější kynuté štoly, protože se musím přiznat, že nerada peču z kynutého těsta. Je to pro mě moc zdlouhavý proces, potřebuju, aby pečení trochu odsejpalo :)
Ingredience:
1/2 kg hladké mouky (já někdy používám i celozrnnou a štola nám chutná)
250 g tvarohu
2 celá vejce
150 g másla
150 g cukru (hnědý)
citronová kůra
1/4 lžičky skořice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva nebo dvě lžičky jedlé sody
špetka soli
přidáme rozinky, celé mandle, vlašské ořechy, kokos, kandované ovoce .... nešetříme! :)
Postup:
Všechny ingredience zpracujeme na vále, pokud by se vám těsto zdálo moc suché, přidejte trochu zakysané smetany nebo tvarohu nebo naopak moc řídké přidejte mouku. Já většinou dělám těsto intuitivně, takže se receptu přesně nedržím.....
Zkrátka těsto by mělo být hutnější, nesmí se lepit. Rozdělíme ho na dvě půlky, uděláme válečky, které lehce rozválíme válečkem na vyšší delší placku. Pak každý plát přeložíme z obou stran směrem do středu a střed po celé délce přimáčkneme hranou ruky, aby nám vznikl mělký žlábek ....
Oba válečky dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 50 minut při 180 stupních. Zkusíme špejlí, zda jsou štoly hotové.
Po upečení štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí ještě vlažná by se štola měla zabalit do alobalu a nechat pár dnů proležet .... pokud se do ní hned nepustíte jako u nás doma minulý víkend. Nestihla jsem ji do toho alobalu ani zabalit, natož ji dát proležet:)
Takže pokud se do pečení štoly pustíte, přeji příjemné pečení a kdyby vám nebylo něco jasné, tak klidně vzneste dotaz:)
Krásný adventní čas!
Děkuji za recept. Vyzkouším ji co nejdříve. Martina
OdpovědětVymazatto vypadá snadně, taky nepeču kynuté, ale tohel mě moc láká, umít eto tak krásně nafotit:) děkuju Ká´ta
OdpovědětVymazatJani,taky ji peču:-)A z osobni zkušenosti vim,ze vydrzi vláčná i týden! Pokud tedy do té doby ještě je😉Krásný adventní čas do Brdu.
OdpovědětVymazatJani, před lety jsem jí pekla a teď jsem o ní znovu uvažovala. Moc děkuji, nemusím hledat recept.
OdpovědětVymazatPřeji příjemný večer, Helena
Díky za recept. Nedává se tam ani pr.do peč.? Jitka
OdpovědětVymazatTo vůbec nezní složitě! Jen nevím, zda letos nebudu odkázána na bílkový chlebíček, ta spotřeba žloutků nějak roste a zavalená sněhovými pusinkami taky být nechci :-D
OdpovědětVymazatJani, děkuji vám za recept, vyzkouším co nejdříve, jen co se vrátím od vnuček do své kuchyně.
OdpovědětVymazatJiřina z N.
trvalkadahlia.blog.cz