Tento chlebíček plný oříšků a sušeného ovoce jsem měla už dlouho v plánu, že ho vyzkouším. Ale pořád jsem to odkládala, i když jeho příprava na rozdíl od jiných kváskových chlebů netrvá dlouho. Až jednou muž přivezl balený chleba z jednoho nejmenovaného řetězce, který se sice tvářil jako "zdravý" (byl tmavý a posypaný lněnými semínky), ale když jsem si na etiketě přečetla, že obsahuje asi šest éček a mouka je dobarvovaná, tak jsem si řekla, že nastal čas upéct si vlastní chleba, o kterém aspoň vím, co do něj dávám. A tento je navíc opravdu za pár minut připravený a po jeho upečení a následném vychladnutí si už na něm můžete pochutnávat.
Recept jsem našla na stránkách švédské Ikea, kam moc ráda chodím pro inspiraci a kam přispívají známé švédské blogerky.
Já jsem si pro sebe tento chleba nazvala "vánoční" protože obsahuje spoustu oříšků a sušeného ovoce a připomíná mi tak sladkou formu biskupského chlebíčku.
Ingredience (originál receptu tu):
7 dl mouky - napůl pšeničná a grahamová celozrnná
1 dl sušeného ovoce
1 dl ořechů
4 dl kefíru
1-2 lžíce tmavého sirupu - já jsem dala javorový
2 lžičky jedlé sody
1 lžička soli
2 lžíce chlebového koření
slunečnicová a dýňový semínka na posypání
Suché ingredience smícháme, Přidáme kefír a sirup a uhněteme husté, lepkavé těsto. Chlebovou formu vyložíme pečícím papírem a nalijeme do ní těsto. Povrch hustě posypeme slunečnicovými a dýňovými semínky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 170°C cca 50 minut. Při pečení dávejte pozor, aby se vám povrch nepálil, kdyžtak přikryjte alobalem a dopečte. Udělejte zkoušku špejlí, zda je váš chleba uvnitř hotový.
Vánoční chlebíček se výborně hodí k modrým sýrům, protože díky sušenému ovoci má nasládlou chuť anebo je také moc dobrý jenom s čerstvým máslem nebo i s rybízovou marmeládou. Mně ovšem chutná i jen tak samotný bez ničeho :)
Přeji krásný třetí adventní víkend! :))
Jani, vypadá výborně, určitě ho vyzkouším. Taky mě baví rychlé recepty ....:o)) krásný adventní víkend! Jíťa
OdpovědětVymazatI tobě Jitu!:)
VymazatJani, vypadá moc dobře. a opravdu tam není tuk, droždí ani prášek do pečiva? jasně, tuk je v ořechách a taky trošku v kefíru. určitě ho vyzkouším.
OdpovědětVymazatkrásné dny. Majka
Dělala jsem ho přesně podle receptu na který je odkaz a povedl se a dokonce má i chlebovou kůrčičku:). Takže opravdu bez tuku a prášek do pečiva nahrazuje jedlá soda.
VymazatKrasa, fotky, chlebik vypada moc chutne, M.
OdpovědětVymazatDíky Marci :)
VymazatJani, vypadá skvěle, moc ráda vyzkouším!
OdpovědětVymazatPřeji hezký večer, Helena
Heli, posílám také pozdrav!
VymazatJani, chlebíček vypadá moc dobře - ale zarazilo mě 7 šálků mouky - mrkla jsem na švédský originál a tam nejsou šálky, ale decilitry (dl), což je docela rozdíl. Protože např. 4 šálky kefíru by byl vlastně litr :)
OdpovědětVymazatMoc ráda sem chodím, občas podle Vás peču - u nás vede mrkvový dort s čokoládou.
Přeji klidné adventní dny.
Věra
Dala jsem si to do překladače a ten mi to přeložil na šálky. Dávala jsem taky šálky a povedlo se to .... tak nevím :)) Také přeji krásné adventní dny!
VymazatOK, koukala jsem na originál a jsou tam decilitry....tak jsem recept opravila. Je fakt, že když jsem dala šálky, taky mi to přišlo nějak hodně, ale zase jsme měli obrovský chleba ...:))) Tak díky za upozornění :)
VymazatMňam, hned bych si dala!
OdpovědětVymazat