To byl můj narozeninový dort.
Některé z vás jste projevily zájem o recept, tak tady je. Je podle první kuchařky Dity P. a už, když ho vidíte na krásných fotografiích Jiřího Turka, tak se vám sbíhají sliny. Mně ho upekl náš kluk, který se už od mala má k vaření a pečení, poslední dobou sice polevuje, kamarádi a kamarádky mají přednost, ale dort mi udělal. A protože miluje nejvíc dorty čokoládové, tak sáhl po receptu Dity, který je prý ten nejvíc čokoládový.
A co je potřeba:
250 ml vody
125 g másla
35 g kakaa
300 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
400 g cukru krupicového
2 vejce
125 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
Na čokoládový krém:
250 ml smetany na šlehání
500 g hořké čokolády
140 g másla
Prosátou mouku, sodu, cukr nasypeme do velké mísy. Vodu, másla a kakao zahřejeme na mírném ohni a přilijeme k mouce. Elektrickým šlehačem důkladně promíchat. Nakonec přidáme vejce, podmáslí a vanilkový extrakt a vše ještě důkladně promícháme. Nalijeme do dvou kulatých dortových forem 18 cm, vyložených pečícím papírem a pečeme cca 40 minut při 180 °C
Čokoládový krém: Ve vodní lázni zahříváme smetanu s nalámanou čokoládou a máslem, mícháme dohladka a do rozpuštění.
Korpusy se rozdělí na půlky a plní krémem. Krém se rozetře i na povrch dortu. Můžeme ještě posypat čokoládovými hoblinkami.
My jsme se receptu celkem drželi, dali jsme akorát méně cukru. Možná proto nám nevyběhlo těsto tak jak by mělo. Ale i tak se dort snědl do posledního drobečku :))
Jani, ty mi děláš chutě! Budu si muset na nějaký po obědě zajít o.))) Pa Jíťa
OdpovědětVymazat...ještě jsem zapomněla pochválit fotky a hlavně Kevina, je fakt šikovnej ten tvůj kluk. Pozdravuj!
Vymazat:)) vyřídím!
VymazatChtěla bych se zeptat, vydrží vám eukalyptus přes zimu?
OdpovědětVymazatJá ho mám řezaný, takže nevydrží.
VymazatJe opravdu skvělý, já si ho ovšem musela upéct sama :o)
OdpovědětVymazatJani, ty se máš :o)
Pa, Helena