Už asi na začátku září jsem měla v úmyslu připravit sem na blog pár receptů z jablek. Ne že bych nic nepekla. Naopak, peču pořád a nejvíc právě z jablek, kterých se letos hodně urodilo a také ořechů, ze kterých mám největší radost. Ale většinou to jsou tak známé koláče a moučníky, že nemá cenu je sem dávat anebo je nestihnu vyfotit. Což je pro mě sice radost - fotografovat jídlo mě baví, ale chce to čas a přípravu, a to nějak poslední dobou nemám.
Jablečnou bábovku moc často nepeču, i když je vynikající. Pro mužskou část rodiny je moc malá (prý je neefektivní :) a když už ji upeču večer, že bude na snídani, tak většinou na tu snídani zbude pouze pár kousků, někdy ani to ne a natož pak na moje focení. Takže proto mám vyfotografovanou jenom necelou půlku bábovky ... :)
Postup a složení:
3 vejce
100 g oleje
vanilka
citronová kúra
lžíce citronové šťávy
2 lžíce skořice
prášek do pečiva
2 jogurty
350 g polohrubé mouky (cca 3 šálky, dle hustoty těsta ...)
220 g (1 a půl šálku) cukru
250 g na kostičky nakrájených oloupaných jablek
hrst nahrubo nasekaných ořechů
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mouku s prosátým práškem do pečiva a všechny ostatní ingredience, přidáme jablka a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto, které by nemělo být ani moc husté ale ani řídké a pečeme cca hodinu při 180 °C. Špejlí zkusíme, zda je bábovka hotová.
Můj tip: přelijte bábovku citronovou glazurou, kterou uděláte z jednoho šálku moučkového cukru, 2 lžic citronové šťávy a horké vody.
Ahoj Jano, sbírám recepty bábovek, tak mne ten Tvůj zaujal, vypadá dobře, vyzkouším. Díky. Pěkný týden. Slávka
OdpovědětVymazatVyzkoušej a ať se povede! Moc zdravím Slávko! :))
VymazatTaky ji dělám a fakt je výborná ...... a s výdrží je to u nás podobné o:) hezký den Iva
OdpovědětVymazatJe moc dobrá, ale budu si muset pořídit větší formu na bábovku ....tak dvojitou:)) pa
VymazatJanulka nádherné fotky, len sa tak kochám a slintám. Bábovka vyzerá fantasticky. Ešte som s jablkami bábovku nepiekla, tak určite vyskúšam. Vďaka za recept. Andrea
OdpovědětVymazatAndrejko děkuju! :)) Jablka jí dodávají potřebnou vlhkost, takže bábovka není suchá, ale přitom je na povrchu křupavá ... než se sní:)) pa
VymazatO víkendu vyzkouším. Děkuji za recept!
OdpovědětVymazatLeni, tak ať se povede! :)
VymazatAni nevím jestli jsem měla bábovku s jogurtem, ale ty kousky jablek vypadají v bábovce zcela užasně, budu si jí muset taky vyzkoušet :)
OdpovědětVymazatMusí být opravdu moc dobrá! :-) Navíc se mi moc líbí fotky jablek. Miluji, když jsou takhle na podzim jablka "zalita mlhou" :-)
OdpovědětVymazatSkills of Art