a zbytky koláče nebo sušenek.
Dnes mám pro vás malý tip na zužitkování zbytků jídla. Už jsem tady psala o skvělé (nejen) kuchařce Naše jídlo - přirozeně, která mě nesmírně inspiruje k větší fantazii v kuchyni a hlavně k tomu, aby se neplýtvalo potravinami. Když nám doma zbyl třeba koláč, bábovka (málokdy:-) nebo nějaké sušenky a byly už okoralé a ztvrdlé, tak se většinou vyhodily nebo přinejlepším rozdrobily kočkám, které se k nám zatoulají.
Tentokrát zbylo kousek koláče a tak jsem z něj udělala vrstvený dortík do skleničky. Střídala jsem vrstvy rozdrobeného koláče, nakrájených jahod, jogurtu smíchaného s mascarpone, oslazené třtinovým cukrem s kapkou citronové šťávy. Povrch jsem ještě ozdobila jahodami a tím, co zrovna kvete na zahradě - fialkami a sedmikráskami.
Tento pohár má ještě jednu výhodu. Náš kluk si většinou jahod nebo jogurtu ani nevšimne, ale takováto pěkně vypadající dobrota se mu prý zamlouvá a nutit ho do ní rozhodně nemusím :-)
Photo © Janeathome
No tak na tohle bys zřejmě nalákala i mě a to mě jogurt nechává zcela chladnou! Vypadá to úžasně.
OdpovědětVymazatTak já jogurty můžu, ale jenom bílé ... ale tahle kombinace je lepší :-)
VymazatJani, nejenze to vypada krasne,dnes mame obe recepty ze stejne knihy:-) u me na Kafe a dort je chleba Naan:-) taky mam tuhle knihu rada a to nejen kvuli receptu , ale prave kvuli ekologicke podstate knihy, jak efektivne pracovat s jidlem, vodou a energii...
OdpovědětVymazatJá vím, na ten chleba se taky chystám. A kniha je fakt skvělá, co ji mám, tak jsem i víc ekologická:-))
VymazatJe tedy pravda, že když u nás náhodou něco zbude, je tu pořád připravený strávník - Barnabáš :o), ale vážně - dělám takové pohárky docela často. Vždycky hned zmizí :o)
OdpovědětVymazatHezký den Jani!
Pa, Helena
Heli, tak to se u vás doma mají, pohár bych mohla každý den:-))
VymazatJani, ja ani nepotrebujem na taku kreativitu kucharku... Pouzijem co dom dal a dobrota je na svete.. A ja odkladam do mraznicky aj orezky z torty alebo ineho korpusu. Ak sa mi nechce piect, pouzijem okrajky a nejaku plnku a zase rychlo a dobre je dezert hotovy..
OdpovědětVymazatTak ty se chováš naprosto ukázkově, Jani! A já už budu taky :-))
VymazatJani to je nádhera, věřím nejem pro oko! Sedmikrásky jsem zobala jako malá a i teď bych je brala do salátu třeba, jen najít ty nepočůrané :-D. Krásný večer
OdpovědětVymazatJá je mám naštěstí na zahradě nepočůrané ...Krásný den Šári:-)
Vymazatto vypadá krásně.
OdpovědětVymazatA je to i moc dobré:-)
Vymazat