je moje nová kuchařka z Ikea.
Nejdřív jsem si myslela, že jsem si koupila sice krásnou, ale běžnou kuchařku. Až doma po prolistování jsem zjistila, že je to vlastně kuchařka ekologická, plná skvělých rad např. jak zužitkovat jídlo, které nám zbylo z předešlého dne, jak skladovat potraviny, aby si zachovaly vitamíny a čerstvost anebo jak se stravovat přirozeně podle ročních dob.
Řekla bych, že jsem se vždycky snažila chovat ekologicky, ale přiznám se, že někdy, ať už z lenosti nebo z nedostatku času to nebylo vždycky tak jak by mělo být ... Po přečtení této knihy, kde je nejenom spousta nádherných fotek, ale i skvělých receptů a rad, jdu víc do sebe a snažím se i při vaření nebo pečení o větší kreativitu a využívám to, co mám doma a co mi roste na zahradě nebo najdu v přírodě.
No a abych nepsala jenom o kuchařce Naše jídlo (najdete ji zde) a ekologii, tak mám pro vás jednoduchý recept na strouhaný tvarohový koláč, který možná znáte, ale já jsem ho lehce upravila pod vlivem této kuchařky (není z ní). O našich přebytcích jablek jsem už psala tady, takže jsem použila navíc jablka. Koláč byl výborný a vlastně i lepší a nadýchanější než jenom se samotným tvarohem.
Strouhaný tvarohový koláč
Těsto: 400 g hladké mouky, celá Hera, žloutek, špetka soli, lžíce kakaa, prášek do pečiva, tři lžíce mléka
Náplň: 3 tvarohy, 25 dkg hnědého cukru, vanilkový cukr, l lžíce solamylu, 4 žloutky, sníh z 5 bílků, asi 1/4 l mléka
+ cca půl kila nastrouhaných jablek
+ cca půl kila nastrouhaných jablek
Vypracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice. Půlku těsta nastrouháme na vymazaný a vysypaný plech, nalijeme na něj tvarohovou náplň, na kterou dáme nastrouhaná jablka. Na závěr nastrouháme druhou půlku těsta a pečeme cca 30 minut při 180 stupních.
A můj tip na závěr - polijte ještě horký koláč čokoládovou polevou :)
Photo © Janeathome
Jani, tuhle knihu mám taky a musím říct, že mě příjemně potěšila. Už jsem podle ni několikrát pekla a dobře to dopadlo:-)
OdpovědětVymazatMě taky potěšila a je fakt moc pěkná. Mám tam vytipovaných taky pár receptů...:)
VymazatDíky za tip. Do IKEA se dostanu tak 3x ročně a na knihy tam nekoukám, ale manžela tam mohu poslat kdykoli. :-)
OdpovědětVymazatJá tam taky na knihy nikdy moc nekoukala, ale od té doby, co jsem si jednu pěknou koupila, tak se v knižním koutku zastavím...:)
Vymazatkoláč poznám, aj ja tam dávam jablká...je naozaj fantastický..jana
OdpovědětVymazatJani, je a vždycky se po něm jenom zapráší :)
VymazatJani, děkuji za typ,kniha vypadá fakt zajímavě. Strouhaný koláč je klasika, ty si ho zase trochu posunula dál...
OdpovědětVymazatMoc tě zdravím, Helena
Tak jsem ji po roce objevila taky, líbí se mi ten nápad, že se suroviny z jednoho receptu dají využít na několik dalších a ty fotky a ilustrace, krása:) Zatím jsme zkoušeli pusinky a mrkvovou polévku a obojí bylo fajn.
OdpovědětVymazat