Loni na podzim, když jsme byli na samosběru jablek u našich známých, jsme to s tím sběrem asi kapánek přehnali. Vůbec ty desítky kil nestíháme ujídat ani upékat. Nabízím sousedům - někteří jsou za ně rádi, někteří mají vlastních dost. Ale protože jsou to "bio jablka" a i po půl roce skladování jsou výborná, tak žádné nesmí přijít nazmar a proto se snažím z nich pořád něco vymýšlet. Poslední dobou mi už ale dochází inspirace ... když udělám drobenkový koláč, abych udělala radost jednomu, tak neudělám radost tomu druhému. Začala jsem prohledávat i staré food časopisy a také jsem oprášila svůj sešit s recepty, který jsem si před lety vytvořila, když jsem byla nemocná a nevěděla, co dělat.
A našla jsem v něm skvělý recept na jablečnou bábovku, který jsem ještě nevyzkoušela. Je z časopisu Nejlepší recepty (myslím, že už nevychází) a tady je:
2 vejce
250 ml rozpuštěného másla
240 g hnědého cukru
1 vanilkový cukr
350 g hladké mouky
kypřící prášek
250 g nahrubo nakrájených jablek
rozinky, nasekané vlašské ořechy
2 vrchovaté lžičky mleté skořice
Vejce, cukr, máslo vyšleháme do pěny. Přidáme mouku s kypřícím práškem a skořicí, důkladně promícháme a nakonec přidáme rozinky, ořechy a nahrubo nakrájená jablka. Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy těsto nalijeme a pečeme při 180 stupních cca 50 minut. Po upečení bábovku opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Můj tip: formu na bábovku vysypte strouhankou, bábovka pak bude na povrchu krásně křupavá.
Bábovka je po upečení hodně křehká, já jsem ji chtěla přenést z mřížky na tác a trochu (dost) se mi polámala. Nicméně i přesto měla velký úspěch. Pekla jsem ji v sobotu večer a ještě ani nestačila vychladnout a už z ní pár kousků ubylo ... a po nedělní snídani bylo po bábovce. Takže přišlo na řadu pečení klasického štrůdlu ...:-)
Photo © Janeathome
Můj tip: formu na bábovku vysypte strouhankou, bábovka pak bude na povrchu krásně křupavá.
Bábovka je po upečení hodně křehká, já jsem ji chtěla přenést z mřížky na tác a trochu (dost) se mi polámala. Nicméně i přesto měla velký úspěch. Pekla jsem ji v sobotu večer a ještě ani nestačila vychladnout a už z ní pár kousků ubylo ... a po nedělní snídani bylo po bábovce. Takže přišlo na řadu pečení klasického štrůdlu ...:-)
Photo © Janeathome
Vypadá výborně! hned bych si dala kousek.
OdpovědětVymazat..a já zas nemůžu už žádná bio jablíčka sehnat, takže s nimi šetřím na jedno denně:) co mi vozí potravin z jedné farmy, tak tam už nemají a ani jinde nejsou...máte doma poklad...jak je to relativní, co je poklad co:)...ráda nějaká koupím kdyžtak:) miluju koláč z okary, co mi zbyde po uvaření sojového mléka, s jablíčky a skořicí, ta okara to udělá štavnaté jako z tvarohu ...a štrůdl z domácího těsta po babičce ..nebo jen tak podusit jablíčka na kousky se skořicí a rozinkama, takový vnitřek štrůdlu narychlo:) a jedno do snídaně vločkové každý den...jablíčka jsou nejvděčnější na všechno:)..tak dobrou chut
OdpovědětVymazatJá dělám podobně cuketovou bábovku. Stejné ingredience, jen místo jablek nahrubo nastrouhaná cuketa. Tak kdyby náhodou jste měla někdy zase přebytek cuket.... ;-)
OdpovědětVymazatHezký den!!!!
Šárka
Vypadá luxusně, tohle já můžu.
OdpovědětVymazatVypadá výborně Jani, ráda vyzkouším. Na podzim dostávám od mamky sklenice se strouhanými jablky a ještě jich pár mám...
OdpovědětVymazatHezké dny ti přeji, Helena
To u nás byla úrodá bídná .... schovám receptík na podzim, snad se letos urodí:-)))
OdpovědětVymazatSkúsili sme a chuťovo dobré! Namiesto časti jabĺk sme dali aj hrušky. Len sme skoro vytiahli a ...bábovka sa rozkydla, keďže bola nedopečená. :D
OdpovědětVymazatPS: cesto je tuhé aj v origináli? Lebo ja som ho naberala varechou. :-o :)