Období, kdy zrají jahody a třešně mám nejraději. A je to také období zavařování, které mě moc baví. Včera jsem zavařila první jahodové marmelády, zatím sice jenom dvě, ale je docela zima, tak jahody dozrávají pomaleji.
Zkusila jsem do marmelády přidat trochu vanilky, doporučila mi to kamarádka, prý je to moc dobré. Tak doufám, že bude. Ale vanilka nemůže snad nic zkazit.
Postup:
1 kilo jahod
0, 7 kg cukru
citronová šťáva
vanilka
Já jsem kilo jahod dohromady nedala, množství cukru jsem si přizpůsobila. Jahody se rozmačkají nebo rozmixují - nechejte i větší kusy, přidá se cukr s vanilkou a za stálého míchání se směs přivede k varu a vaří se do zhoustnutí. Na závěr se přidá citronová šťáva a ještě se chvíli povaří. Marmeláda se ihned plní do čistých skleniček, které se obrátí dnem vzhůru a nechá se vychladnout.
Už dozrává i rybíz, tak příště bude rybízová marmeláda:)
Hezký den!
Jani, miluji jahodový džem. Taky jsem dělala s rebarborou. Já ti nesnáším vaření, ale tyhle záležitosti mě baví:-))Pa Věra
OdpovědětVymazatTak něco podobného jsem ti dala do komentáře....vyzkouším ten růžový sirup, levandulový asi ne, to by mi možná přišlo, že piju mýdlo:-)) pa
VymazatJahody a vanilka, to zní úžasně! Mňam. Rybízování u nás propukne zítra, bez linecké slepeného rybízovou marmeládou by u nás totiž asi nebyly Vánoce :o)
OdpovědětVymazatDěkuji za odhalené betonové krásy a přeji hezký večer, Helena
To já taky linecké jenom s rybízovou! Tak si Helenko užij zavařování a krásný víkend přeji pa:)
VymazatKrásné fotky, Jani ! Jahodové zavařeniny jsem stihla jenom pár skleniček v kombinaci s rebarborou. Chutnala moc dobře při vaření, taky jsem zvědavá jaká bude po otevření :-)
OdpovědětVymazatRybíz miluju - jakkoliv - ale ostrouhám :-( Na trhu se prodává maximálně malá vanička o 150g a vlastní stále ještě nemáme :-/
Krásné zavařování :-)
... jestli muzu neco na vyzkouseni .... loni jsme delali jahodovou marmeladu s matou ... zajimava chut
OdpovědětVymazat