neboli šnitlík.
Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C, obsahují provitamín A, vitamín B2, minerální látky - vápník, fosfor, draslík, železo.
Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídla na talíři.
Zdroj: Wikipedia
Tak tolik jen malý výňatek z encyklopedie.
Jarní únava už se vkrádá a tělo si říká o něco zdravého, vitamínového, zeleného. Tak je čas na starý známý šnitlík a vzpomenout si na tvarohové pomazánky.
Včera byla u nás k večeři a brzy budu dělat další.
+++++++
Moje tvarohová pomazánka
dva tvarohy
+
jogurt
+
sůl, pepř
+
2-3 vejce na tvrdo
+
hodně pažitky
+
ředkvičky
+
mini rajčátka
+++
Fantazii se meze nekladou, já mám ráda jenom takhle jednoduchou.
Tak vám přeji dobrou chuť a hodně energie ....a nám všem, ať přestane sněžit, u nás je opět kalamita.
Jo je to krásné, ale už je toho moc.
mňam
OdpovědětVymazat:)
VymazatJani,
OdpovědětVymazatjá dávám ještě kousek másla , ale víš , že jsi mi dala tip na dnešní mojí večeři ? ;-)
Tak to jsem ráda:-)
VymazatJaničko, tuhle pomazánku mám taky moc ráda .... a pažitku, tu miluju ..... mňam, udělala jsi mi chutě, .... jdu dát vařit vajíčka .... Marki
OdpovědětVymazatMarki, tak dobrou chuť:-)
VymazatAhoj Jano, pomazánka vypadá lákavě, ale už se těším, na ten šnetlich ze zahrádky. I když po tom obchodovém už jsem taky pokukovala. Jo, dodneška se s manželem pošťuchujem ohledně pro mě šnetlichu a pro něho pažitky. Jo, jinej kraj, jinej mrav :-). Hezký večer. Slávka
OdpovědětVymazatTo já se taky těším na ten svůj...a s těmi názvy je to sranda, my to máme - já pažitka a muž šnitlich...měj se krásně, Slávko :-)
VymazatJani,ty to umíš načančat:-)....hned bych si dala.Eva
OdpovědětVymazatDíky Evi, čančám ráda:-)
VymazatJani, tyhle chutě mě chytají na počátku jara. Ale dneska - sníh, mráz...měli jsme hrachovku :o)
OdpovědětVymazatPřeju pohodový večer a moc tě zdravím, Helena
Heli, to na mě jdou právě v předjaří, i když je venku ještě sníh...asi mám nedostatek vitamínů a slunce....ale hrachovka panečku není špatná - bude u nás v sobotu:) měj se moc krásně
VymazatJá mám šnitlík na skalce-momentálně tedy naprosto zapadaný sněhem,ale trochu ještě mraženého,takže utíkám opět pro sešit na recepty a jdu psát-děkuji!!!!
OdpovědětVymazatTaky ho mám zasypaný a zmrzlý :-) měj se krásně Míšo
VymazatKrásné fotky! Pažitku miluju a zrovna dnes jsem si z ní pomazánku dělala, ovšem místo tvarohu jsem použila lučinu, je to víc yummy.)
OdpovědětVymazatNo s lučinou je to také skvělé a pak jen stačí trocha pažitky a je to, taky to miluju:-)
VymazatTěším se na pomazánkové období posypané pažitkou...ale je fakt, že představa toho se mi neustále vzdaluje úměrně tomu, jak furt sněží....
OdpovědětVymazatMě už ty chutě chytají navzdory počasí...asi mám jarní únavu...ale horká polívka je asi v tomto období pořád ještě namístě :))
VymazatJanka a čo tak polebediť v saune...odľahčiť telo a načerpať novej energie...heh? :-)))...ja to tak robím a teraz častejšie, je to aj liek na jarnú únavu :-)
OdpovědětVymazatJee, pažitku milujem...ale Ty to vieš tak ešte aj krásne nachystať aj oči by potom jedli. Maj sa krásne.