Zase peču.
A to je pondělí. Můj blog se pomalu mění ve foodblog :) - ale nezmění, to jenom přes zimu jsem víc u pečení. Až začne zahradnická sezóna, tak bude vše jinak. Zahradnice mi rozumí.
Ale také jsem trochu tvořila, vystřihla jsem pod bábovku ubrousek z pečícího papíru. Vzpomněla jsem si na dětská léta, kdy mě to strašně bavilo a "papírové krajkové dečky" zdobily u nás doma kdeco. Pokud byste nevěděli jak na to, tak se papír (ve tvaru čtverce nebo kruhu) přeloží na čtvrtinu a na hranách se vystřihují malé kroužky nebo trojúhelníčky, pak se papír opět přeloží a opět se vystřihuje do hran ...a tak se pokračuje až není kam střihnout. Ubrousek je prima, že se na něj nepřilepí ani teplá bábovka, protože moji nedočkavci si ji krájí ještě horkou.
No a kdyby někdo chtěl recept na TVAROHOVOU BÁBOVKU, tak tady je:
+++
1 Hera nebo máslo
5 vajec
500 g polohrubé mouky
250 g cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
špetku soli
15 g rozinek
2 tvarohy
2-3 lžíce kakaa
podle potřeby trochu mléka
+++
Cukr, vejce, máslo řádně vyšleháme, přidáme tvaroh a pak ostatní ingredience, opět prošleháme nejlépe elektrickým šlehačem. Vymažeme bábovkovou nebo dortovou formu, vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní půlku těsta, do druhé půlky těsta zamícháme kakao a nalijeme na první půlku. Pečeme cca 50 minut při 170 stupních.
+++
Je to obří bábovka, tak to chce i větší formu nebo použít vyšší pekáček. U nás by menší bábovka nevydržela ani hodinu.
To krásné sítko, které používám jako cukřenku je vlastně sítko na čaj a je z Ikea a udělalo mi za 19 korun velkou radost....
Tak tolik mé dnešní pečení, přeji krásný týden.
Receptem jsi mi udělala obrovskou radost! Na tvarohovou se chystám už tak dlouho a nikdo ze známých ji nepeče. Jsem ráda, že mám recept od někoho, kdo ji má odzkoušenou! :) Víkend má jasný plán! :)
OdpovědětVymazatTak to mám radost, že jsem se trefila! Tak ať se ti povede a doma chutná - to víš láska prochází žaludkem:-))
VymazatAno, ano...minule mi drahoušek říká "Lásko, to bylo tak dobrý, že by sis zasloužila novou kuchyň" :D :D A to tu naši máme tepr rok a půl!! :D
VymazatJani a já potřebuju zhubnout a ne pořád ochutnávat tvoje výborné recepty.To se zase u nás doma budou mít:-)))) Hezký pondělní večer. Eva
OdpovědětVymazatEvi to já taky, začnu běhat až opadne sníh:-)) Měj se krásně
VymazatJani, moc dobře ti rozumím, mám to taky tak ..... v předpřipravených příspěvcích mám už minimálně nachystaných pět buchet k publikování :-):-):-) chi, chi, chi ..... holt "okurková sezóna" ..... už aby byl alespoň ten Valentýn, ať se dá něco dělat ..... to mi připomnělo, že znám úžasný recept na valentýnské muffinky, chi, chi .... Marki
OdpovědětVymazatTak to se u tebe těším na ty mufiny... a máš pravdu, mám taky nějaké předpřipravené, vždycky když upeču tak nafotím, ale nestíhám přidávat na blog....že bych ten foodblog nakonec založila??:-)
VymazatJani, buchta vypadá dobře...a to sítko zkusím, protože mám problém a jakákoliv cukřenka na moučku mi prostě nesype :-) Dík!
OdpovědětVymazatLuci, zkus, zatím sype dobře, já jsem taky pár vyzkoušela, ale nejvíc se mi osvědčily sítka na čaj...musí se do nich sice trochu klepat, ale pak sypou skvěle:-))
VymazatMiluju tvarohový buchty, díky za recept. A nápad s cukřenkou je nice, přesně ve Tvém stylu.)
OdpovědětVymazatJo? Tak to už mě teda znáš:-)
VymazatJani, díky za typ a krásné fotky, tvarohovou jsem už dlouho nedělala. Zato jsem díky tobě oprášila mrkvový koláč, místo ořechů byly mandle a navíc troška oleje, jinak stejné a vynikající!
OdpovědětVymazatMěj se hezky, pa Helena
PS: to čajítko je super nápad!
Heli, nemáš zač, jsem ráda, že připomínám staré recepty:-)) Já ten mrkvový ještě nedělala, protože na naši rodinu je moc malý, tak budu muset upéct asi rovnou dva....měj se také krásně pa Jana
VymazatAhoj Jani, už tvůj krásný blog pár dní sleduju. Zrovna včera jsem u tebe nebyla a šup chyba lávky. Taky jsem včera pekla bábovku, kdybych k tobě jukla driv měla bych tvarohovou taky a tak si teď dojidám mou suchou.. A asi budu péct brzy znovu ;)
OdpovědětVymazatHezky večer Lenka