... pečený v troubě.
Krásný nedělní večer :-))
Včera jsme byli na návštěvě u kamarádky v jižních Čechách na jejich krásné chaloupce a při zpáteční cestě jsme se chtěli někde zastavit pro pečivo, protože nám došlo...Ale nějak se nám nechtělo odjíždět, takže nám všude zavřeli a chleba nebyl... No tak ho prostě upečeš, prohlásil muž, ten tvůj je nejlepší, stejně mají všude chleba jenom z mražených těst....Je hodný, že? A tak jsem ráno nejdřív připravila rodince palačinky s domácí zavařeninou (a jednu banánovou jsme taky dostali od kamarádky a hned vyzkoušeli - Ilčo je moc dobrá:-))))... a pak jsem zadělala těsto na chleba...
Tady je můj recept:
1/2 kg hladké mouky
1/2 kg celozrnné mouky
1/2 kostky droždí
1 a půl lžičky soli
1 a půl lžičky cukru
1 lžička octa
700 ml vody
mandle nebo nějaká semínka na posypání
Postup:
Udělám si kvásek z droždí, teplé vody a cukru a nechám ho 10 minut vzejít. V míse smíchám mouky, přidám sůl, ocet, kvásek, vodu a buď elektrickým hnětačem nebo ručně zadělám těsto. Pak mísu přikryji utěrkou a dám na teplé místo půl hodiny kynout. Po vykynutí těsto rozdělím na dvě části a na plechu s pečícím papírem udělám dva bochánky, které mokrýma rukama uhladím, posypu nasekanými mandlemi nebo semínky. A dám opět kynou tak na 45 minut do tepla a pak už rovnou dávám do předehřáté trouby. Peču 1 hodinu při 175 stupních, jednou nebo dvakrát potřu bochánky studenou vodou. Po upečení nechám chleba na mřížce vychladnout. Pak je nejlepší ho zabalit jenom do utěrky, aby zůstal křupavoučký :-))
No a pak už si chleba dá každý podle svého gusta.
Tak malá ukázka - na obrázku první krajíc zleva : můj muž ho má nejraději se sádlem a s čerstvou cibulkou, druhý krajíc zleva: můj syn se dvěma řízky ... a ten třetí a čtvrtý krajíc je hádejte koho - nás holek (přece držíme linii) a tak ho máme pouze s rajčátky a čerstvou bazalkou ... ale abych pravdu řekla, domácí chleba je taková pochoutka, že ho nejraději ujídám bez ničeho....
teda Jani, ty mi děláš chutě. Chleba taky peču, a ten tvůj určitě vyzkouším, vypadá skvěle.
OdpovědětVymazatměj se fajn Věrka
Věruško, díky, měj se taky krásně :-))
VymazatJanka ahoj...mnamky...ten chcelbik vyzera mooc prima :), vycarila si mi usmev na perach s poslednym obrazkom, ako mate chcebik rozdeleny :) uprimne povedane, uz velmi dlho som nemala chlieb s mastou a cibulkou...takze keby mi niekto ponukol takyto tanier, urcite by som "uchmatla" ten s cibulkou :), pa pekny den ti prajem
OdpovědětVymazatDíky za pochvalu, přiznám se, že jsem pak večer neodolala a dala si ten se sádlem a mňam, linie až jindy ...Krásný den Jana
Vymazat:-)) no ani se nedívím Jani, že z tak krásné chaloupky se Vám nechtělo :-))))). Nám se také vůbec nikdy nechce. Jinak jsem moc ráda, že ta marmoška byla dobrá, udělala jsem v neděli ještě asi 12 skleniček, takže na chvilku vydrží, ale né moc dlouho, jak jsi psala je výborná. Za chlebík Tě chválím :-)) také máme rádi domácí čerstvý a se sádličkem také domácím. Zatím pa pa Il.
OdpovědětVymazatAhoj Iloušku, taky se vám nedivím a bude to ještě horší...marmošku už máme skoro snědenou a tak ji zkusím také udělat. Tak se měj krásně. Jana
VymazatJano, chleba jsem nikdy nepekla, ale asi to zkusím. Hned si tvůj recept uložím, vypadá báječně. Nedá se ta celozrná mouka nahradit jinou? Pokusím se jí koupit, jak pojedu do města. Jo, a můj chlap má taky nejraděj chleba s domácím sádlem a cibulou. Měj se. Slávka
OdpovědětVymazatAhoj Slávi, myslím, že by se dal udělat jenom z hladké mouky, někdo dává i napůl ovesné vločky ... zkus to a dej mi vědět, jak se to povedlo :-)) měj se taky krásně Jana
VymazatJa pečiem chleba vždy v pekárničke, ale ako tak pozerám ta kôrčička je celkom iná
OdpovědětVymazatak sa pečie voľne v rúre. Asi raz budem musieť tiež skúsiť upiecť chlebík v rúre
a porovnať :-))
Znám chleba z pekárny od kamarádky, a myslím, že tak křupavý jako ten z trouby není, vyzkoušej a uvidíš...:-)) měj se pěkně Jana
VymazatJani, ty jsi úplná hospodyňka !
OdpovědětVymazatÚplně se mi tu sbíhají sliny ;-)
Hned bych si ho dala jen tak také .
Já chléb snad ještě nepekla, budu to muset napravit, dle tvého receptu .
Ilčo, to jsem ráda, že jsem ti udělala chutě :-)))měj se krásně Jana
OdpovědětVymazat