Salát z grilovaného lilku s rajčaty a mozzarellou



Tak dnes ten slíbený další jarní příspěvek.  

Jakmile totiž začne slunečné jarní počasí, tak se mi začne stýskat po čerstvých salátech, takže se snažím zimní těžší jídla doplnit o více zeleniny a ovoce a začít se zdravým jídelníčkem. Taky to tak máte? Mám pocit a tělo si to i samo řekne, že mi po zimě chybí spousta energie a vitamínů a co si budeme povídat trochu zhubnout by to taky chtělo. Zelenina sice v tomto období ještě za moc nestojí, ale třeba u lilku není jeho skleníková chuť tolik znát jako u jiných druhů zeleniny. Navíc je lilek bohatý na vitaminy A, B a C, obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo, má antibiotické účinky, podporuje činnost jater a čistí krev. 





Takže to máme hned několik důvodů, proč zařadit do jídelníčku neprávem opomíjený lilek a tak z něj bude i ten dnešní jarní recept. Salát z grilovaného lilku s rajčaty a mozzarellou jsem kdysi ochutnala v Itálii a od té doby ho v různých obměnách dělám často. Dokonce chutná i mým dětem, které jinak lilek moc nemusí. 

Co potřebujete: 

1 malý lilek
dobrá sladká rajčata 
mozzarella 
extra panenský olivový olej 
 mořská sůl
čerstvě umletý pepř
bylinkový ocet

na dresink:
hrst čerstvé bazalky
mořská sůl
čerstvě umletý pepř
extra panenský olivový olej

Nakrájejte lilek na tenké plátky a ty potřete olivovým olejem. Na grilovací pánvi nebo na grilu po obou stranách opečte do měkka a dozlatova. Pak si udělejte dresing z olivového oleje, bazalky, mořské soli, pepře a bylinkového octu. Pár lístků bazalky si nechte na ozdobu.

Do připravené mísy vyskládejte natrhanou mozzarellu. Rajčata nakrájejte a promíchejte s olivovým olejem, bylinkovým octem a mořskou solí. Mezi mozzarellu vyskládejte rajčata a grilovaný lilek a vše zalijte bazalkovým dresingem. Na závěr posypte zbytkem bazalkových lístků. Podávejte s čerstvou bagetou.  

Můj tip: Místo mozzarelly použijte pikantní gorgonzolu a salát posypejte nasekanými vlašskými ořechy. Je to dobrota a k bílému vínu vynikající:)

Photo © Janeathome





Nejlepší je tento salát v plné letní sezoně, když jsou šťavnatá a sladká rajčata a úplně nejlepší je, když ho jíte rovnou ve slunné Itálii. A pro zpestření dnešního receptu přidám i pár fotek z mého milovaného Toskánska, po kterém se mi už hodně stýská  ...





11 komentářů
  1. Ahoj Jani, tak včera jsem si říkala, že v Praze máme rády stejná místa (i my se chystáme po hodně letech na Židovský hřbitov), a dnes vidím, že i stejné jídlo a to Toskánsko, to je jasné! Tvůj salát vypadá skvostně, myslím, že naše dnešní večeře je jasná! A Toskánsko...snad to letos vyjde, že...
    Přeji ti příjemný den, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko i tobě příjemný den! No to Toskánsko bych letos ráda, loni mi to znemožnila práce muže a pak když už to šlo, tak jsem si zlomila ruku ... tak snad se to povede letos. A až půjdeš na žid.hřbitov nezapomeň na přání a kamínek:)

      Vymazat
  2. Mnam mnam, mam hlad a tohle by byl idealni obed pro dnesni den! Ale ty rajcata za moc v tyhle dobe nestoji, uz se tesim na leto!
    Jinak s lilkem miluji lilkovou polevku od Kitchenette...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polévku neznám a díky za tip :-) Jinak máš pravdu rajčata jsou fakt hrozná, snad jen ty drobné druhy se dají. Já je dávám ještě dozrát na okno na sluníčko a jsou pak přece jenom sladší a lepší. No na ty ze zahrádky si ještě počkáme :-)

      Vymazat
  3. Lilek miluju, a pochopitelně moje drahá, v jídle hrozně vybíravá polovička ne, tak si ho dělám většinou k obědu jen pro sebe, zrovna včera byl s těstovinami, piniovými oříšky a bazalkou. Rajčatům se v tuhle dobu taky pokud možno vyhýbám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní taky dobře, piniové oříšky... Můj muž naštěstí lilek jí, takže si ho děláme dost často:)

      Vymazat
  4. Krásné fotky a lilek patří u nás dom také k oblíbeným. A zrovna včera jsem si říkala, že možná změním plány a místo Paříže si dám znovu Itálii, strašně se mi po ní stýská. Toskánsko by mě velmi lákalo. Kdybys hledala parťačku na dámskou jízdu, tak se hlásím, Jani :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach Ty Tvoje fotky..To je prostě nádhera..Mlaskám tady asi hodně nahlas a Itálie mě naprosto naladila na absolutní odpolední pohodičku..
    Děkujííííí.-)
    Krásný víkend..
    Bi

    OdpovědětVymazat
  6. tak to vypadá naprosto luxusně. To musím hned na jaře vyzkoušet. Teda pokud si konečně vyberu nějaký gril z https://www.avenberg.cz/k93-grilovani . Je to docela věda. Fakt nevím, jaký mám vybrat. Vy máte jaký gril? Potřebovala bych nějaké doporučení, jaký typ je nejlepší na grilování zeleniny a masa. Díky :-) .

    OdpovědětVymazat