Mám poslední dobou divné období, kdy mě nějak nic nebaví. Vaše příspěvky jsou plné krásných podzimních dekorací a tvoření ... a u nás nic. Možná jsem tak schopná dát do vázy pár posledních kytek ze zahrady. A taky už za mě doma i pečou. Třeba neskutečně lahodnou čokoládovou dobrotu brownies. Tu na víkend upekl náš kluk, i když asi jenom proto, že měl chuť na něco pořádně čokoládového. A toto brownies teda rozhodně čokoládové je. Recept si našel u svého kuchařského guru Jamieho Olivera a můžu říct, že byl božský. Na focení jsem ho pocukrovala a pak jsem dostala vynadáno, že teď vypadá jako obyčejný koláč, který se musí zakrýt cukrem. Tak jakože pocukrovaný není, není to totiž obyčejný koláč, je neobyčejný :)
Čokoládové brownies podle Jamieho Olivera
250 g másla
200 g tmavé čokolády
70 g sušených višní (nemusí být)
50 g vlašských ořechů
80 g kakaa tmavého
65 g hladké mouky
360 g práškového cukru
4 vejce
1 lžička prášku do pečiva
Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázní. V míse si smícháme sypké ingredience a postupně do nich přimícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Na závěr přidáme vejce a celou směs vymícháme do hladké lesklé hmoty. Menší plech vyložíme pečícím papírem, směs do něj nalijeme a pečeme při 180 °C asi 20 minut. Brownies by mělo uvnitř zůstat lepkavé.
Ten je teda šikovnej! A i pocukrovanej vypadá velice neobyčejně.) My jsme s Domi o víkendu pekly makovec. Nejdřív se tvářila, že když je tam mák, tak to jíst nebude, ale pak překonala předsudky, a zjistila, že je to dobrý:)
OdpovědětVymazatMakovec je nejlepší, ten jsem už dlouho nepekli ...A díky za kluka:-)
Vymazatkoláč vyzerá luxusne a tak isto aj chutí.recept si píšem a isto skúsim.apropo,o akom cukre si písala?žiadny nevidím :-).pekný deň,jazmínna
OdpovědětVymazatJe fakt skvělý, i nepocukrovaný:-)
VymazatHmmm, Jani ten musím vyzkoušet. Brownies jsem ještě nedělala a čokoládové dobroty miluji... ale co ty kalorie :-) Pa
OdpovědětVymazatNo tento asi nebude moc dietní, ale zase stačí sníst malý kousek :-)
VymazatTeda, Jani, ty mi děláš chutě ..... Marki
OdpovědětVymazatkoláčik vyzerá byť vynikajúci....vyskúšam....a to obdobie netvorenia? Určite sama dobre tušíš, že prejde...aspoň u mňa sa striedajú také vlny....asi ako vo všetkom v živote. Tak oddychuj, nič nesiľ a ono sa objaví
OdpovědětVymazatTo je pravda, u mě se to taky dost často střídá, tak už aby to bylo tady :-)
VymazatJanka ty sa teda máš :-) synček aj upečie ...šikovný. A fakt vypada úžasne, vyskúšam a uvidím či sa aj mne tak podari. Je to rýchlovka a take mam rada.
OdpovědětVymazatRychlovka to je a vynikající :-)
VymazatJani, ty nám děláš pomyšlení:-)))...sice jsem tuhle mňamku nikdy nedělala,ale už jsem ji ochutnala na Prague Restaurant Day...a moje chuťové pohárky měly posvícení:)
OdpovědětVymazatEvi, upeč ho, a budeš mít opět posvícení :-)
VymazatTak takovouhle dobrotu že upekl synek - no, to se ten náš tedy má ještě co učit! Jani, nezoufej, takové dny máme tu a tam určitě každý! Bude líp!
OdpovědětVymazatHezký večer, pa Helena
Heli, asi na mě jde podzim... :-) hezký den
VymazatMilá Jano, chmury odezní, nebojte, než zahradu sežehne další mráz....
OdpovědětVymazatDáte si dortík, pustíte hudbu, nožky nahoru, skouknete vaše začátky a když né tohle, určitě vás v brzké doběněco nakopne! Moc se rozdáváte, práce na 130%.... vůbec vás neznám, ale i z blogu Je poznat, že investujete mnoho emocí! Přeji brzkou vzpruhu. M.D.
Mileno moc děkuji, dortík si asi nechám znovu upéct, už není.... :-) Mějte se moc krásně!
VymazatDnes mě čeká spousta učení atd., myslím, že se do téhle dobroty pustím, ať si u toho alespoň osladím život:)
OdpovědětVymazat