Dnes mám pro vás hned dva recepty najednou. Konečně je krásné letní počasí, ideální pro stolování na zahradě a také na lehkou italskou kuchyni.
První recept na lososa je podle Jamieho Olivera ze skvělé knihy Jamie po Italsku a druhý recept na plněný lilek mám od mojí sestry.
Grilovaný losos
s omáčkou "di Giovanna"
- nejlepší omáčka na ryby, píše Jamie a já s ním souhlasím :)
Co potřebujeme:
filety z čerstvé ryby
na omáčku -
na omáčku -
šťáva z jednoho citrónu
extra panenský olivový olej
mořská sůl a čerstvě umletý černý pepř
3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
nahrubo nasekané lístky z čerstvé máty a oregana
Do misky vymačkejte šťávu z citronu a přidejte trojnásobné množství oleje. Přidejte sůl a pepř a vmíchejte česnek, mátu a oregano.
Hodně rozpalte grilovací pánev. Čerstvou rybu (může být jakákoliv) osolte a opepřete. Vložte do pánve a nasucho pražte pár minut z obou stran dozlatova. Porce ryby se na talíři přelijí omáčkou.
Ryba se může podávat s čímkoli, třeba jenom s dobrým chlebem. My jsme k ní měli zapečený plněný lilek.
Zapečený lilek plněný rýží
1 lilek
půl hrnku rýže
plechovka krájených italských rajčat
půl cibule
1 stroužek česneku
strouhanka
parmezán
parmezán
bazalka
sůl, pepř
olivový olej
Uvařte rýži. Rozpulte lilek a dužinu vydlabejte a nakrájejte na kousky. Na pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený lilek, rajčatovou omáčku, na drobno nakrájený česnek, sůl, pepř, bazalku a chvíli povařte. Pak do omáčky přidejte uvařenou rýži, promíchejte a naplňte lilek. Dáme na pečící papír do zapékací misky, povrch posypeme parmezánem smíchaným se strouhankou a pokapeme olivovým olejem. Při 180 stupních pečeme asi hodinu.
Podáváme s lehkým italským vínem a vychlazenou vodou ochucenou citronem a mátou.
Krásné léto!
Takéto recepty mám v lete najradšej, ľahké rýchle a svieže jedlá, ryba, zelenina, šalát, osviežujúci nápoj, ty mi tuším čítaš myšlienky. Hneď by som si dala :) Krásne si to nafotila, kľudne by to mohlo ísť do časáku. Si všestranná, to sa pán domácí má, že? :))
OdpovědětVymazatRendi, přesně, to je nejlepší strava na léto. No a pan domácí si doufám nestěžuje...:))
VymazatNo báječně to vypadá...to musí být dobrý! ;)
OdpovědětVymazatOli, je:-)
VymazatJani,
OdpovědětVymazattedy ty mi děláš před obědem chutě !
Lososa miluji a momentálně ujíždím na rybách ;-)
Lilek také můžu, takže moc děkuji za skvělé letní recepty !
Ilči, není zač, pro těhulku je to skvělá strava! :-)
VymazatNo páni, to vypadá fantasticky, taková jídlo přímo miluji. Omáčku určitě vyzkouším a ty lilky taky, ty dělám moc ráda. Díky za inspiraci a krásné léto!
OdpovědětVymazatNení zač :-)... a přeji také krásné léto!
Vymazattak toto vypadá fantasticky. Začínám mít zálibu v receptech s lilkem. Musím vyzkoušet, děkuji za inspiraci. Já dělala o víkendu lilkovou polévku, byla super, i gurmáni měli boule za ušima :-) Ať žije lilek ...
OdpovědětVymazatJá lilky taky můžu, ale náš chlapec moc ne. Ale toto mu chutnalo. Polívka taky nezní špatně ...:-)
Vymazathmmmmm to jsou dobrůtky, děkuji za inspiraci ! krásné dny :o)
OdpovědětVymazatNení zač a také přeji krásné dny:-)
VymazatJani to je nádhera, krásné fotky a ještě lepší chuť předpokládám. Takovouhle lehkou kuchyni fakt můžu! Užívej léta, mnoho pozdravů:-*
OdpovědětVymazatŠári, bylo to skvělé. Ryby, čerstvá zelenina, léto ....užívej si taky a taky posílám moc pozdravů:-)
VymazatJano, já se k tobě asi jednou pozvu na párty:-))))Věra
OdpovědětVymazatVěru, přijeď, já zase ráda přijedu na kafe k tobě na zahradu:-)
VymazatAhoj Jano, hoď po mě toho lososa, mňam. Lilek u nás bohužel jím jenom já, tak si ho udělám pro sebe. díky. Slávka
OdpovědětVymazatSlávi, bohužel už žádný není.... Náš chlapec taky lilek nemusí, ale tento mu chutnal.
VymazatMňam .... Janičko, to vypadá krásně .... hned bych si kousek dala .... Marki
OdpovědětVymazatJani, ďakujem za inšpiráciu určite vyskúšam. Betónové kvetináče nemajú chybu - ako z obchodu a keď budem mať veeeeľa času určite vyskúšam.
OdpovědětVymazatJana
Máš prekrásnu záhradu!!!!!!!
tak to je luxusní papáníčko,paráda
OdpovědětVymazatJani , hmmm...musím si pro ubrousek a otřít klávesnici...hned si to musím napsat...a co nejdřív vyzkoušet! Vypadá to náramně! Krásné dny!
OdpovědětVymazatJaničko ty Tvoje výtvory:::nemám slov..Mňam..musím to vypnout a dát si snídani:-)Nádhera..Díky..měj se krásně..Bi
OdpovědětVymazatMoc díky za recepty - losos i lilek jsou naši oblíbenci. Moc se mi líbí i nový design blogu!
OdpovědětVymazatTento recept se mně teď také hodí, moc za něj tedy opožděně děkuji. S manželem zrovna na internetovém srovnávači hledáme jaké grily se v dnešní době vyrábí. Stále ale nevíme jestli jít do elektrické a nebo plynové varianty. Dokážete někdo poradit?
OdpovědětVymazat