Pages

18.06.12

Zavařování je zábava



......říkala jsem si, když jsem  zjistila od kamarádky, jak na to a co k tomu potřebuji. A těšila jsem se. Zavařovala jsem poprvé loni jahody dle receptu Jamie Olivera. Marmeláda byla výborná, ale nevydržela, zplesnivěla....:-(((

Tak jsem  nakoupila tentokrát meruňky, hodně cukru, kyselinu citronovou  a v neděli odpoledne jsem se do toho pustila. Ještě jsem se chtěla ujistit, že vše mám jak má být, tak jsem hledala na internetu nějaký jednoduchý recept, kterým bych se řídila, protože to přece jednoduché je a bude to za pár minut hotové!  Jenže....všichni psali, že zavařují pomocí pektinu, který já jsem neměla....tak co s tím. Musela jsem začít i bez pektinu.




Rozmixovala jsem si meruňky, dala je vařit do hrnce s tlustým dnem, nasypala cukr a zjistila, že to je nějaké řídké, asi mi chyběl ten pektin.  Tak jsem vařila a míchala, vaříla a míchala...mezi tím byl muž na kole a přivezl mi pytlík planých višní ( je moc hodný :)). Višně vypadaly spíš jako borůvky. No ale vypeckovat se musí, tak jsem vypeckovávala...moje nově vymalovaná kuchyň dostala nový dekor - rudé cákance...

Tak abych to zkrátila. Meruňkovou jsem vařila 2 hodiny, višňovou jsem tak nerozmazlovala a po půl hodině ji prostě vypla. Pak jsem zjistila, že meruňková je nějaká moc hustá... Naplnila jsem 5 skleniček meruňkové a 2 skleničky višňové, zničila několik utěrek, znovu obnovila nový nátěr na zdech, uklidila ..... a modlím se, aby mi nezplesnivěly....




Dětem moc chutnaly, už dnes ráno si daly palačinky s maminčinou domácí marmeládou :-)))).



...a už dozrávají na zahradě třešně, tak se chystám i na třešňovou marmeládu
a tentokrát si koupím 
p e k t i n :-)))


2 komentáře:

  1. Jano, to vypadá tak hezky v té bílé polici. A palačinku bych si hned s čerstvou marmeládou dala. Přeju, ať ti vydrží! Měj se. Slávka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Slávi, díky, snad vydrží - navíc jdou dost na odbyt :-)) Měj se krásně. J.

      Vymazat