Inspirace | Amarantový pudink




Amarant neboli laskavec jsem objevila teprve nedávno, když jsem kvůli vytrženým osmám musela jíst jenom tekutá jídla. Dost jsem při tom propadla obyčejnému kupovanému pudinku v pytlíku, o kterém jsem ovšem nebyla moc přesvědčená, že by byl zdravý a také, že se po něm netloustne. Což se mi teď na jaře moc nehodí, blíží se šatičková sezóna, že:) Tak jsem zapátrala, čím by se dal nahradit a našla jsem, že výborný a zdravý pudink se dá uvařit z amarantu, který je rovněž na seznamu tzv. superpotravin, takže je prospěšný pro lidské zdraví a je plný všech těch nejvíc zdravých věcí a vitamínů a navíc prý po něm žádná kila nepřibudou :)

Tady je pár informací o amarantu neboli laskavci, které jsem se dočetla:

- pomáhá při redukční dietě
- zlepšuje trávení
- bezlepkový
- obsahuje dvakrát více bílkovin než ostatní obiloviny
- zvyšuje imunitu
- má antioxidační účinky
- obsahuje  vitamíny skupiny B, vitamin C, minerální látky vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo
- prevence civilizačních chorob

Kromě pudinku si můžeme z amarantu připravit přílohu, přidat ho do polévky, do salátů ... zkrátka využití v kuchyni je široké.


Amarantový pudink




A tady je recept na můj pudink, který jsem si oproti jiným receptům, které najdete na internetu upravila, aby byla jeho příprava rychlejší.

2 dcl mléka nebo kokosového či mandlového mléka (dají se také jednoduše vyrobit doma, to ale zase příště ...)
šálek amarantu - já ho dávám v poměru cca 1:2 v poměru k tekutině
med nebo hnědý cukr
chia semínka
ovoce - jahody, borůvky, maliny, lesní ovoce ....
1 lžička kakaa nebo místo kakaa vanilkový lusk
1 lžička skořice


Amarant vypadá podobně jako kuskus, jsou to taková droboučká tvrdá semínka, která se před použitím propláchnou, aby se zbavila hořkosti. Musím přiznat, že jsem ho jednou zapomněla propláchnout a hořký nebyl, tak nevím.... Vaří se 25 minut, ale i potom je tvrdší, nedá se uvařit úplně do měkka. 

Takže tady přichází moje vylepšení a zrychlení celého procesu vaření pudinku. Semínka amarantu umelu v tříštivém mlýnku na kávu na hladkou moučku. Mlýnek je na tyto věci skvělý, pořídila jsem si ho právě na mletí různých semínek a koření. Pudink pak vařím z této moučky vlastně stejně jako ten kupovaný. Moučku rozmíchám ve studeném mléku dohladka s medem nebo hnědým cukrem, špetkou soli, kakaem nebo pokud chceme vanilkový pudink dáme kousek vanilkového lusku a skořicí. Za stálého míchání přivedu k varu a nechám dvě minuty probublat do zhoustnutí. Do hotového pudinku ještě můžeme přimíchat předem namočená chia semínka.

Předem si připravíme skleněné pohárky nebo misky, na dno dáme ovoce, posypeme kokosem a na to nalijeme trochu pudinku. Pak zase dáme ovoce, kokos a nalijeme pudink a tak střídáme vrstvy. Nakonec ještě pudink dozdobíme spoustou jahod, borůvek či malin a dáme ho do chladné místnosti vychladit. Někdo ho nechává v lednicí přes noc, aby pořádně zatuhl.... 

 Což se mně ještě nikdy nepodařilo,

 protože  






se už nemůžu dočkat, až si ho vychutnám ve svém oblíbeném koutku v podkroví, o kterém bude brzy zase příspěvek ....opět doznal změn.....:)

Krásný pátek a také celý víkend, snad si ho užijeme už jarně! :))
3 komentářů
  1. Překrásné fotky! Ráda vyzkouším a těším se na příspěvek z podkroví. Co jste zase vymyslela:) Krásný víkend Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,no pořád vymýšlím...také přeji krásný víkend!

      Vymazat
  2. Tak tohle mě hodně baví. To budu muset vyzkoušet. Působí to na mě, že je to zdravé a z dobrých ptravin. A zároveň příprava nevypadá ani tak složitě. Natož postup. To mám nejraději. Možná bych ke kakau přisypala i Macu aby to pudink trochu ozvláštnění a mělo to exotický nádech.

    OdpovědětVymazat