Pro milovníky máku





tu mám dnes recept na snadný a skvělý koláč!

Recept na tento sypaný makový koláč s jablky jsem náhodou objevila (tu) při hledání úplně jiného receptu a hned na první pohled mě zaujal svou jednoduchou přípravou, takže jsem ho co nejdříve vyzkoušela. A protože je koláč výborný, tak se s vámi podělím o recept, který jsem si trochu upravila - bílou mouku jsem vyměnila za celozrnnou a dala jsem méně cukru a přidala rozinky.

Co jsem potřebovala:

400 g celozrnné mouky
300 g mletého máku
150 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
1 kg nastrouhaných jablek
vanilkový cukr
skořice
rozinky
150 g rozpuštěného másla

 Postup:

Suché ingredience smíchejte, jablka nastrouhejte. Dno menšího pekáčku (cca 30x20 cm) vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte moukou. Suchou směs si rozdělte na tři díly, jeden díl nasypte a rozložte na dno pekáčku a na ni rozetřete půlku nastrouhaných jablek, které posypte vanilkovým cukrem a skořici. Na jablka rozložte další vrstvu suché směsi, na ni druhou půlku ochucených jablek a jako poslední nasypte poslední díl suché směsi. Povrch uhlaďte a polijte rozpuštěným máslem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C cca 30 - 40 minut. 

Maková směs se s jablky krásně propojí a výsledkem je lahodný a vlhký makovojablečný koláč! 

Užijte si víkend! :)






10 komentářů
  1. Vypada bajecne, a taky snadne, s makem ja nikdy nedelala, asi zkusim:-). Pekny vikend. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Hned jak se vratime z prodlouzeneho vikendu, vyzkousim ;-))) Vypada bajecne a mak milujeme vsichni ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Neco pro mne:) urcite vyzkousim;) krasny vikend.

    OdpovědětVymazat
  4. Neco pro mne:) urcite vyzkousim;) krasny vikend.

    OdpovědětVymazat
  5. Dá se ten - opravdu pěkný - hrnek někde sehnat..? :-) Díky.. petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrnek mám přímo z keramické dílny od Niny Rail, zkuste to u ní na FB https://www.facebook.com/NinaRailPottery/?pnref=lhc

      Vymazat
    2. Děkuju. Kouknul jsem, ona dělá pěkné věci, stavím se někdy v Praze v krámku. Dobrou, vkusnou keramiku dělanou s citem aby u nás člověk pohledal..Hezký den.Petr

      Vymazat
  6. Jani, ten vypadá úžasně! Už si konečně musím pořídit mlýnek na mák...
    Přeji hezké pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, tak toto je naozaj výborný recept. Ja ho mám už veľa rokov vo verzii bez maku z jednej relácie v českej televízii od J.Bohdalovej. Vrství sa múka s cukrom so strúhanými jablkami, nasekanými orechmi, škoricovým cukrom a roztopeným maslom. Je výborný. Určite vyskúšam aj túto verziu s makom. Vďaka za recept. Andrea

    OdpovědětVymazat