Sirup z květů černého bezu




Židle tonetky jsem bohužel renovovat nestihla, ale zato máme několik lahví domácího bezinkového sirupu! :-)

Většinou sirup dostávám od kamarádek nebo si ho kupujeme v Ikea, protože ho všichni milujeme a v horkých letních dnech je bezinková limonáda s mátou a limetkou bezkonkurenční.  Při nedělní procházce jsme si ale s mojí Domi řekly, proč si ho nevyrobit samy, když tady všude kolem tak krásně voní a kvete. Tak jsme se vrátily pro košík a zpátky si ho nesly pěkně napěchovaný voňavými květy a rovnou se pustily do výroby domácího bezinkového sirupu.

Receptů jsme našly spoustu, jsou si hodně podobné. Rozdíl byl jenom v tom, zda se voda převaří s cukrem nebo bez cukru. My jsme si zvolily variantu s cukrem, která nám přišla jednodušší.

Ingredience:

2,5 litry vody
40 ks rozkvetlých květů - já jsem dala mnohem víc, aby vůně byla opravdu intenzivní
2 kg  krupicového cukru - použila jsem raději třtinový, který je zdravější
4 bio citrony
2 lžičky kyseliny citronové


Ve dvou a půl litrech vody rozpustíme cukr, přivedeme k varu a vodu necháme pár minut probublat. Přidáme šťávu ze dvou citronů, dva se rozkrájí na plátky a 2 lžičky kyseliny citronové. Květy bezu lehce propláchneme ve studené vodě a vložíme do velké nádoby. Vychladlý nálev na květy nalijeme, přikryjeme čistou utěrkou a uložíme cca na 24 hodin do lednice. Pak přes čisté plátno sirup přecedíme a rovnou plníme do vymytých lahví, které jsem pro jistotu v troubě pár minut sterilizovala. Naplnila jsem je až po okraj, zakápla vodkou kvůli dezinfekci a taky jsem dala pár kapek do víček. Pevně jsem láhve uzavřela a naskládala do lednice. 

Sirup získal krásnou zlatavou barvu, protože jsem místo bílého cukru použila třtinový a taky asi proto, že jsem dala opravdu hodně květů.  První limonádu z něj už jsme ochutnali a myslím, že se nám sirup dost povedl, je výborný a opravdu hodně voní po bezinkách.  

Užijte si dnešní večer a také nadcházející víkend a pokud se chystáte na výrobu domácího bezinkového sirupu, tak ať se dílo daří!:-))









10 komentářů
  1. Jani ahoj, my jsme též sirupový, udělám meduňkový, ale nejvíce milujeme levandulový, letošní úroda bude obrovská, tak se těším. Ju a děkuji za luxusní prkýnko, co mi dnes přišlo, jsem ráda, že jsi dala příspěvek, podařilo se mi tak u Tebe ulovit. Pa pa Zuzka morkusovic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuju za pochvalu a za nákup! :-) A levandulový bude určitě taky dobrý ... meduňkový bych zkusila, ale ted jsem zjistila,že mi ji i s mátou nějaký modrý brouk celou zlikvidoval....tak pa a měj se krásně!

      Vymazat
  2. Jani, hlásím hotovo! o:) pa a krásný víkend Jíta

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojte, taky už mám hotovo, ale květy rozhodně neoplachovat! Tím se omyje pyl, který tvoří tu skvělou chuť! S pozdravem Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě proto dala hodně květů, snad dvojnásobek, takže chut a vůně jsou fantastické i tak :-)

      Vymazat
  4. Jani, bezovou limonádu máme taky moc rádi, jen na ten domácí sirup ještě nedošlo. Snad teď o víkendu...
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Takový sirup jsem ještě nezkoušela, i když plno restaurací teď takové domácí limonády nabízí. Vypadá to ale suprově :)
    BLOND SITE

    OdpovědětVymazat