Recepty z jablek | Jogurtovo-jablečná bábovka



Už asi na začátku září jsem měla v úmyslu připravit sem na blog pár receptů z jablek. Ne že bych nic nepekla. Naopak, peču pořád a nejvíc právě z jablek, kterých se letos hodně urodilo a také ořechů, ze kterých mám největší radost. Ale většinou to jsou tak známé koláče a moučníky, že nemá cenu je sem dávat anebo je nestihnu vyfotit. Což je pro mě sice radost - fotografovat jídlo mě baví, ale chce to čas a přípravu, a to nějak poslední dobou nemám. 

Jablečnou bábovku moc často nepeču, i když je vynikající. Pro mužskou část rodiny je moc malá (prý je neefektivní :) a když už ji upeču večer, že bude na snídani, tak většinou na tu snídani zbude pouze pár kousků, někdy ani to ne a natož pak na moje focení. Takže proto mám vyfotografovanou jenom necelou půlku bábovky ... :)

Postup a složení:

3 vejce
100 g oleje
vanilka
citronová kúra
lžíce citronové šťávy
2 lžíce skořice
prášek do pečiva
2 jogurty  
350 g polohrubé mouky (cca 3 šálky, dle hustoty těsta ...) 
220 g (1 a půl šálku) cukru
250 g na kostičky nakrájených oloupaných jablek
hrst nahrubo nasekaných ořechů


Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mouku s prosátým práškem do pečiva a všechny ostatní ingredience, přidáme jablka a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, nalijeme těsto, které by nemělo být ani moc husté ale ani řídké a pečeme cca hodinu při 180 °C. Špejlí zkusíme, zda je bábovka hotová. 


Můj tip: přelijte bábovku citronovou glazurou, kterou uděláte z jednoho šálku moučkového cukru, 2 lžic citronové šťávy a horké vody.







10 komentářů
  1. Ahoj Jano, sbírám recepty bábovek, tak mne ten Tvůj zaujal, vypadá dobře, vyzkouším. Díky. Pěkný týden. Slávka

    OdpovědětVymazat
  2. Taky ji dělám a fakt je výborná ...... a s výdrží je to u nás podobné o:) hezký den Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je moc dobrá, ale budu si muset pořídit větší formu na bábovku ....tak dvojitou:)) pa

      Vymazat
  3. Janulka nádherné fotky, len sa tak kochám a slintám. Bábovka vyzerá fantasticky. Ešte som s jablkami bábovku nepiekla, tak určite vyskúšam. Vďaka za recept. Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Andrejko děkuju! :)) Jablka jí dodávají potřebnou vlhkost, takže bábovka není suchá, ale přitom je na povrchu křupavá ... než se sní:)) pa

      Vymazat
  4. O víkendu vyzkouším. Děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  5. Ani nevím jestli jsem měla bábovku s jogurtem, ale ty kousky jablek vypadají v bábovce zcela užasně, budu si jí muset taky vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  6. Musí být opravdu moc dobrá! :-) Navíc se mi moc líbí fotky jablek. Miluji, když jsou takhle na podzim jablka "zalita mlhou" :-)
    Skills of Art

    OdpovědětVymazat