Čokoládový perník



Mám ráda vůni perníkového koření. A tak někdy jen tak, aby nám to doma vonělo "po skořici", peču perník. Snažím se ho různě obměňovat, ale perník je vždycky perník :-)  Tento se v kuchařce jmenuje Rakouský perník, u nás doma je to jednoduše

 Čokoládový perník

2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
hrnek cukru
prášek do pečiva
1/2 hrnku medu + 1/2 hrnku javorového sirupu
 1 a 1/2 hrnku podmáslí - dá se nahradit 1:1 jogurt s mlékem
vlašské ořechy
2 polévkové lžíce tmavého kakaa
perníkové koření: 2 lžičky skořice, 1/2 lž. badyánu, 1 lž. vanilky, 1/2 lž. zázvoru, 1 lž. hřebíčku, špetka nového koření, špetka koriandru

na polevu:
200 g hořké čokolády
3 lžíce vody
půl kelímku sladké smetany

na ozdobu:
čerstvé ostružiny

Tekuté suroviny vyšleháme, přidáváme postupně suché suroviny, které jsme si smíchali zvlášť a důkladně promícháme. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme těsto a pečeme cca 45 minut při 160°C. Hořkou čokoládu na polevu rozpustíme v horké lázni se 3 lžícemi vody, po rozpuštění vmícháme smetanu. Polevu nalijeme na vychladlý perník, který ještě dozdobíme čerstvými ostružinami, které hodně posypeme moučkovým cukrem.

V tomto pošmourném podzimním počasí je ideální kombinace lahodného domácího perníku, horkého čaje, pěkné knihy nebo filmu a to všechno umocněné  praskajícím ohněm v krbu a plápolajícími svíčkami....

Akorát mně teď perník musí někdo upéct. Ten, co vidíte, je už dávno pryč, byl focený ještě před mým pádem.Teď se mi moc hodí, že mám svůj archiv fotek tak plný a mám zásobu na několik příspěvků na blog :-)






8 komentářů
  1. Vypadá báječně! Tohle my doma můžeme, perník obzvlášť! Určitě vyzkouším, díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, mám to stejně, s ročním obdobím se mění chutě, vůně...Tvůj perník vypadá úžasně, taky tu vůni miluju. A tu pohodu, kterou podáváš k perníku, tu bych taky brala.
    Měj se moc hezky, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jani,
    teda ty jsi pokušitelka!
    Tvým fotkám nelze odolat, asi se do podobného pečení také pustím :-)
    O víkendu jsem pekla buchty a už jsou fuč ;-)
    Díky, ti za komentář !
    Užívám si, ale nějak stále rychleji ten čas plyne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani,
      pekla jsem o víkendu a byl výborný!
      Jen jsem cukr a med vylepšila o levandulový ;-)
      Krásný podzimní týden!

      Vymazat
  4. báječné...
    už viem, čo nabudúce upečiem....

    OdpovědětVymazat
  5. Jani, vypadá báječně. Až koupím javorový sirup - jdu do něj. Teď tu zrovna s Lukym vybíráme co si upečeme za mňamku - u něj vedou jablkový povidla, tak uvidíme co bude :-)
    měj se krásně Věrka

    OdpovědětVymazat
  6. Jejda Jani, děláš mi chutě:-))

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam,Jani, úplně se mi sbíhají sliny ..... Marki

    OdpovědětVymazat