Italské PANETTONE



... a české Vánoce.


U nás v rodině máme rádi na Vánoce italskou obdobu české vánočky PANETTONE. Ještě než se začalo objevovat v našich obchodech, tak ho vozila z Itálie moje sestra, která bydlela se svým mužem u nádherného jezera Como. Teď žijí v Praze a my si panettone kupujeme u nás. Loni jsme ho také zkoušeli upéct. Bylo dobré, ale jiné než to pravé, přece jenom nemáme stejnou mouku jako Italové a také tam prý dávají kandovanou kůru z cedru, která tomu všemu zřejmě dodává nenapodobitelnou chuť a vůni.




Trochu z historie  .... legend je několik, tak aspoň jedna - panettone znamená "Pan de Toni" čili v překladu chléb od Toniho...Toni byl prý pomocný kuchař  na dvoře milánského vévody Ludovica v XV. století. Tato tradiční vánoční pochoutka vznikla zcela náhodně, když do těsta na chleba omylem přisypal rozinky a kandovaný citron ...  




A tady je recept, kdo by chtěl vyzkoušet italskou vánoční tradici ...

Il panettone

500 g prosáté hladké mouky
4 celá vejce
3 žloutky
160 g másla
160 g moučkového cukru
120 g namočených rozinek
80 g kandovaného ovoce
60 ml vlažného mléka
12 g kvasnic
vanilkový cukr
kůra z půlky biocitronu
špetka soli



Rozpusťte ve vlažném mléce 10 g čerstvého droždí, přidejte lžičku cukru. Připravte si velkou mísu, přelijte do ní kvásek a postupně přidávejte 100 g mouky, až vypracujete hladké těsto. Přikryjte potravinovou fólií a nechejte na teplém místě hodinu kynout. Poté k základnímu těstu přidejte zbytek rozdrobeného droždí, 2 vejce, 180 g hladké mouky, 60 g cukru a 60 g změklého másla. Zpracujte rukama v pružné těsto a opět nechte hodinu kynout. Do těsta postupně rukama zapracujte 220 gr mouky, 100 gr cukru, 100 gr másla, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli, 2 celá vejce a 3 žloutky. Až vznikne pevná elastická hmota, přidejte namočené rozinky a kandované ovoce. Těsto opět přikryjte potravinářskou fólií a nechejte kynout dvě hodiny na teplém místě. Formu na pečení vymažte máslem a vyložte ji papírem na pečení, který si nastříhejte tak, aby přesně pokryl kulaté dno a obvod formy. Po vykynutí přendejte těsto do formy a nechte další hodinu kynout. Na povrchu těsta vytvořte nožem kříž a přesně doprostřed vložte oříšek změklého másla. Formu vložte do vyhřáté trouby a 15 minut pečte na 200°C, poté teplotu snižte na 190°C a pečte dalších 15 minut. Snižte na 180°C a pečte půl hodiny až 40 minut. Pokud vaše trouba hodně vysouší, vložte na nejspodnější patro mističku s vodou, která bude v průběhu pečení zvlhčovat vzduch. Panettone uchovávejte v mikrotenovém sáčku na potraviny, vydrží vláčný až do Tří králů. Italové si během vánočních svátků dopřávají panettone také k snídani - milují, když se namáčí v horkém mléce. Ze zbytků panettone lze také udělat vynikající tiramisu, jen se místo dlouhých piškotů použijí plátky panettone.

Historii, recept i postup jsem si půjčila zde



*******

a na závěr ještě ukázka, jak je u nás zasněženo a stále sněží ... :-))

Přeji krásné úterý.

***





17 komentářů
  1. Jéééé Jani máte venku krásně pocukrováno jako my. Italskou sladkost už jsem taky ochutnala:-))) ...tak sladké adventní večery. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, díky za recept - taky máme panettone moc rádi. Třeba na ten tvůj recept ještě letos dojde. Máte krásně nasněženo, měj se krásně V.

    OdpovědětVymazat
  3. o panettone jsem nikdy dřív neslyšela, líbí se mi :)
    a moc hezké fotky

    OdpovědětVymazat
  4. kombinace Lago di Como a Panettone je skvela ! na jezero mam krasne vzpominky a na Panettone ted krasne chut :-) k tomu popijet nefalsovane Cappuccino na terase nejake malinke tratoria s vyhledem na jezero a jsem razem v Italskem raji ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vůně až sem!!!!!!Děkuji za receptík!

    OdpovědětVymazat
  6. Janičko, Panettone vypadá nádherně, nikdy jsem ho nejedla, děkuju ti za recept, až bude více času určitě ho vyzkouším ...................u nás je taky bílo ...........škoda, že to prý nevydrží do vánoc ...................Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem slyšela, škoda, ale aspoň máme vánoční náladu teď..:-)

      Vymazat
  7. Jééé to vypadá mňamkozně Jani..
    Miluji tady tyhle buchétky a bochánky a podobné sladkominy..
    Díky za recept..Možná se někdy odvážím:-)
    Krásný den..
    Bi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám ráda takové dobrůtky...no pečení je to trochu složité, asi ho letos neupeču...měj se krásně J.

      Vymazat
  8. Ahoj Jani! Děkuji za krásné fotky, děkuji za milé povídání a poučení i recept! Letos na něj už asi nedojde :o) Cedrovou kandovanou kůru kupuji v Německu, je to opravdu úžasná záležitost, dávám ji do marokánek a podobných dobrot :o)
    Měj hezký den, moc zdravím!
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli díky :-)) tak to si kandovaný cedr také někdy koupím, slyšela jsem o něm poprvé .Měj se krásně pa Jana

      Vymazat
  9. Ahoj Jano, tak na panettone jsem se dnes dívala v Bille a zaujala mne hlavně ta krásná nostalgická dóza, ve které se dobrota ukrýval. Teď po přečtení tvého povídání mne zaujal i ten recept, tak uvidíme. Jo, když jsem prohlížela tvoje fotky ze zahrady s pumpou, tak jsem měla dojem, že jsem u sebe na blogu. Máme u té pumpy asi úplně stejný stromy. V předešlém příspěvku máš moc krásnou fotku s krmítkem, to máte teda strávníků! Měj se krásně. Slávka

    OdpovědětVymazat